Truskawkowa pychotka


Dzień dobry ! Po dłuższej przerwie witam Was moi drodzy ciachem typowo letnim. Mimo , że sezon na świeże truskawki mamy już za sobą, to wierzę , że zamroziliście trochę na zapas :) Dzisiejszy przekładaniec to kruche ciasto z niebiańską masą truskawkową, puszysty waniliowy krem z nutą ajerkoniaku, mocnoczekoladową polewa , a w środku ciacha bonus w postaci biszkoptów- co by ciastu dodać kilka centymetrów :) W końcu nawet ciasto musi wyglądać , aby zjednać sobie wielbicieli;) Najlepsze kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki odpowiednio się „przegryzą” ;)

Składniki na kruche:

2 ½ szklanki mąki pszennej

3 żółtka

cukier waniliowy

1/2 szklanki cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2/3 kostki margaryny

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: najpierw margarynę rozkruszamy w mące z proszkiem na piasek, potem dołączamy kolejne składniki zagniatając ciasto kruche. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Każdą z części rozwałkowujemy i wykładamy do osobnych blaszek. Pieczemy po ok. 30 minut w temp 180 stopni.

Składniki na krem waniliowy:

2 szklanki mleka

cukier waniliowy

¾ szklanki cukru

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 żółtko

250 g masła

1 kieliszek ajerkoniaku

1 ½ szklanki mleka gotujemy z cukrami. Resztę mleka mieszamy dokładnie z mąkami i żółtkiem. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem, pod koniec wlewając kieliszek ajerkoniaku

Składniki na melasę truskawkową:

700 g mrożonych truskawek

2 galaretki truskawkowe

3 łyżki cukru

Truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy w blenderze na gładką masę. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Wsypujemy suche galaretki. Gotujemy jeszcze 5 minut. Lekko studzimy.

Dodatkowo:

opakowanie okrągłych biszkoptów

polewa czekoladowa

wiórki waflowe do dekoracji

WYKONANIE:

blat ciasta kruchego

masa truskawkowa

biszkopty

krem

blat ciasta kruchego

polewa + wiórki waflowe

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wszystko co ma truskawki jest pyszne, a to smakuje szczególnie dobrze!

    OdpowiedzUsuń