Ciasto Marysieńka

Witajcie! Parę dni mnie tutaj nie było, ale wracam z nowymi ciastami. Piekłam ostatnio kilka na zamówienie, co spowodowało moją blogową nieobecność. Dziś jednak ciasto „do domu, do kawyJ -”jak to mawia mój tata. Do „Marysieńki” mam sentyment: przygotowywałam je już kilka razy, to od niej zaczęła się moja pasja do ciast przekładanych. Ten wypiek to istna gratka dla fanów orzechów włoskich: bogata, wyraźnie miodowa w smaku wkładka orzechowa pomiędzy warstwami jasnego kremu i kakaowego biszkoptu, całość spowita mocno czekoladową polewą. Kolejne ciasto do sekcji: idealne na jesieńJ
Składniki na biszkopt kakaowy:
·         7 jaj
·         szklanka cukru
·         3 łyżki kakao ciemnego
·         5 łyżek mąki pszennej( z „czubem”
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy, następnie wsypujemy kakao. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy 25cm x 36 cm. i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwie równe części.
Składniki na ciasto z orzechami:
·         5 białek
·         25 dag pokrojonych orzechów włoskich
·         20 dag cukru
·         1 ½ łyżki miodu
·         1 łyżka mąki pszennej
·         1 łyżka mąki ziemniaczanej
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy orzechy i resztę składników.
Dokładnie mieszamy. 
Wykładamy do blachy 25cm x 36 cm. 
Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem:
·         2 szklanki mleka
·         cukier waniliowy
·         5 żółtek
·         200 g cukru
·         1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
·         250 g masła
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ½ szklanki mleka. Pozostałą ilość mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlewamy masę jajeczną. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Polewa:
·         tutaj przepis
WYKONANIE:
blat ciasta kakaowego
½ kremu
ciasto orzechowe
½ kremu
blat ciasta kakaowego
polewa
Ciasto( jak większość tych z miodem i orzechami) lepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki dokładnie się „przegryzą”J.
Smacznego!
Ciacho na widelcu

25 komentarzy:

  1. Zgadzam się z Tobą - to ciasto idealne na jesień:) Jadła je kiedyś i było doskonałe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Te warstwy, aż wołają, żeby spróbować tego ciacha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mariola, to ciacho aż prosi się, żeby je zjeść! Szybko, jak najszybciej! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha!!!! Poproszę o kawałeczek do herbatki :)
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana dlaczego Ty nie mieszkasz bliżej mnie. :) Cudna ta Marysieńka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealny pocieszyciel na chłodny, jesienny wieczór :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda apetycznie,... muszę "pożyczyć" przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowne, będę je piekła na imprezę do szkoły syna, na pewno posmakuje wybrednym nastolatkom :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam czy forma mierzona od gory czy dno formy ? Łyzki maki z jak duzym czubem? Ile taka lyzka powinna miec gram ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dno formy:) Łyżka mąki ze sporym czubem to ok. 14 g każda. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuję, rowniez pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Piekę Marysieńkę od dawna z tym, że dla dodania ostrości przekładam dolny blat kwaśnym dżemem i dopiero krem. Jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  11. czy ciemny biszkopt trzeba nasączyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Nie ma takiej potrzeby, ale jeśli chcesz- możesz delikatnie skropić wódką z kawą. Będzie idealnie:)

      Usuń
  12. Zákusok už na pohľad vyzerá veľmi chutne. Mám rada kombináciu kokosu a čokolády. Pri najbližšej príležitosti si ho určite urobím.

    OdpowiedzUsuń
  13. Opravujem : mám rada kombináciu orechov a čokolády. Prepáčte.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja podsmaruje pod krem dzem z czarnej porzeczki

    OdpowiedzUsuń
  15. Sporo było przy tym roboty, ale warto, bo ciasto jest mega pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja przełożyłam go jeszcze powidłami śliwkowymi 🙃 pycha 😋

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam czy spody można upiec że dwa dni wcześniej? Czy jednak już nie będą tak dobre jak na świeżo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj 🙂 ciasto ciemne(biszkopt )możesz na spokojnie upiec dwa dni wcześniej, natomiast orzechowe polecam upiec 1 dzień wcześniej. Pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń