Witajcie! Parę dni mnie tutaj nie było, ale wracam z nowymi ciastami. Piekłam ostatnio kilka na zamówienie, co spowodowało moją blogową nieobecność. Dziś jednak ciasto „do domu, do kawyJ -”jak to mawia mój tata. Do „Marysieńki” mam sentyment: przygotowywałam je już kilka razy, to od niej zaczęła się moja pasja do ciast przekładanych. Ten wypiek to istna gratka dla fanów orzechów włoskich: bogata, wyraźnie miodowa w smaku wkładka orzechowa pomiędzy warstwami jasnego kremu i kakaowego biszkoptu, całość spowita mocno czekoladową polewą. Kolejne ciasto do sekcji: idealne na jesieńJ
Składniki na biszkopt kakaowy:
· 7 jaj
· szklanka cukru
· 3 łyżki kakao ciemnego
· 5 łyżek mąki pszennej( z „czubem”
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy, następnie wsypujemy kakao. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy 25cm x 36 cm. i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwie równe części.
Składniki na ciasto z orzechami:
· 5 białek
· 25 dag pokrojonych orzechów włoskich
· 20 dag cukru
· 1 ½ łyżki miodu
· 1 łyżka mąki pszennej
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy orzechy i resztę składników.
Dokładnie mieszamy.
Wykładamy do blachy 25cm x 36 cm.
Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem:
· 2 szklanki mleka
· cukier waniliowy
· 5 żółtek
· 200 g cukru
· 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
· 250 g masła
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ½ szklanki mleka. Pozostałą ilość mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlewamy masę jajeczną. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Polewa:
· tutaj przepis
WYKONANIE:
blat ciasta kakaowego
½ kremu
ciasto orzechowe
½ kremu
blat ciasta kakaowego
polewa
Ciasto( jak większość tych z miodem i orzechami) lepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki dokładnie się „przegryzą”J.
Smacznego!
Zgadzam się z Tobą - to ciasto idealne na jesień:) Jadła je kiedyś i było doskonałe.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Te warstwy, aż wołają, żeby spróbować tego ciacha! :)
OdpowiedzUsuńMariola, to ciacho aż prosi się, żeby je zjeść! Szybko, jak najszybciej! :D
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda kusząco
OdpowiedzUsuńPycha!!!! Poproszę o kawałeczek do herbatki :)
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
Kochana dlaczego Ty nie mieszkasz bliżej mnie. :) Cudna ta Marysieńka :)
OdpowiedzUsuńIdealny pocieszyciel na chłodny, jesienny wieczór :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie,... muszę "pożyczyć" przepis :)
OdpowiedzUsuńcudowne, będę je piekła na imprezę do szkoły syna, na pewno posmakuje wybrednym nastolatkom :)
OdpowiedzUsuńWitam czy forma mierzona od gory czy dno formy ? Łyzki maki z jak duzym czubem? Ile taka lyzka powinna miec gram ?
OdpowiedzUsuńDno formy:) Łyżka mąki ze sporym czubem to ok. 14 g każda. Pozdrawiam!
UsuńDziękuję, rowniez pozdrawiam :)
UsuńPiekę Marysieńkę od dawna z tym, że dla dodania ostrości przekładam dolny blat kwaśnym dżemem i dopiero krem. Jest pyszne.
OdpowiedzUsuńczy ciemny biszkopt trzeba nasączyć?
OdpowiedzUsuńWitaj! Nie ma takiej potrzeby, ale jeśli chcesz- możesz delikatnie skropić wódką z kawą. Będzie idealnie:)
UsuńZákusok už na pohľad vyzerá veľmi chutne. Mám rada kombináciu kokosu a čokolády. Pri najbližšej príležitosti si ho určite urobím.
OdpowiedzUsuńĎakujem a s pozdravom🙂
UsuńOpravujem : mám rada kombináciu orechov a čokolády. Prepáčte.
OdpowiedzUsuńJa podsmaruje pod krem dzem z czarnej porzeczki
OdpowiedzUsuńMniam mniam 🙂
UsuńSporo było przy tym roboty, ale warto, bo ciasto jest mega pyszne. :)
OdpowiedzUsuńJa przełożyłam go jeszcze powidłami śliwkowymi 🙃 pycha 😋
OdpowiedzUsuńMniaaaammnn☺️
UsuńWitam czy spody można upiec że dwa dni wcześniej? Czy jednak już nie będą tak dobre jak na świeżo
OdpowiedzUsuńWitaj 🙂 ciasto ciemne(biszkopt )możesz na spokojnie upiec dwa dni wcześniej, natomiast orzechowe polecam upiec 1 dzień wcześniej. Pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
Usuń