Galarety drobiowe z udek

Galaretki drobiowe to smaczna i wizualnie przyjemna przystawka na przyjęcia lub domowe spotkania. Często właśnie takie galaretki pojawiają się „u cioci na imieninachJ”. U nas w domu jest jedna osoba, która je naprawdę lubi, więc z chęcią je przygotowałamJ
Składniki na galaretki drobiowe:
·         3 udka z kurczaka
·         2 spore marchewki
·         pół cebuli w skórce
·         pół selera
·         puszka groszku konserwowego
·         3 jaja
·         pęczek natki pietruszki
·         sól
·         pieprz
·         ziele angielskie
·         liść laurowy
·         3 łyżki żelatyny
·         15 kubeczków plastikowych (200 ml)
Przygotowanie:
Marchewki i seler obieramy. Wkładamy do garnka. Dokładamy udka, cebulę, kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela. Zalewamy 1,5 zimnej wody. 
Gotujemy do miękkości udek i warzyw.
Gdy będzie gotowe, wywar odcedzamy na sitku, obieramy udka. 
Warzywa i mięso z udek kroimy w drobną kostkę. Jaja gotujemy na twardo i kroimy w dość grube kawałki. Groszek odsączamy. Natkę siekamy.
Przygotowane składniki nakładamy do ¾ kubeczka warstwami. Przykładowo:
Następnie dokańczamy wywar: doprawiamy do smaku solą i pieprzem i lekko go podgrzewamy, a następnie dodajemy 3 łyżki żelatyny. Dokładnie mieszamy.
Zalewamy składniki w kubeczkach. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Pyszności, u mnie tylko drobiowa. Świńska nie przejdzie, zawsze obawiam się jakiejś zabłąkanej sierści. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie galarety :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Samo zdrowie szczegolnie z tych plastikowych kubeczkow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić w szklanych( ale jak wiadomo plastikowe kubki są dopuszczone do obrotu w przemyśle spożywczym, więc spoko- nie zagrażają zdrowiu:)

      Usuń
  4. Co zrobic z cebula i selerem po ugotowaniu wywaru? Seler skroic i dodac do reszty skladnikow czy mozna pominac jego dodanie? Udka przed wlozeniem do garnka myjemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cebulę można wyrzucić a seler kroimy. Drób zawsze warto opłukac w zimnej wodzie przed ugotowaniem :)

      Usuń