Galaretki
drobiowe to smaczna i wizualnie przyjemna przystawka na przyjęcia lub domowe
spotkania. Często właśnie takie galaretki pojawiają się „u cioci na imieninachJ”. U nas w domu jest jedna osoba, która je
naprawdę lubi, więc z chęcią je przygotowałamJ
Składniki
na galaretki drobiowe:
·
3
udka z kurczaka
·
2
spore marchewki
·
pół
cebuli w skórce
·
pół
selera
·
puszka
groszku konserwowego
·
3
jaja
·
pęczek
natki pietruszki
·
sól
·
pieprz
·
ziele
angielskie
·
liść
laurowy
·
3
łyżki żelatyny
·
15 kubeczków plastikowych (200 ml)
Przygotowanie:
Marchewki
i seler obieramy. Wkładamy do garnka. Dokładamy udka, cebulę, kilka liści
laurowych i kilka ziaren ziela. Zalewamy 1,5 zimnej wody.
Gotujemy do miękkości
udek i warzyw.
Gdy będzie gotowe, wywar odcedzamy na sitku, obieramy udka.
Warzywa
i mięso z udek kroimy w drobną kostkę. Jaja gotujemy na twardo i kroimy w dość
grube kawałki. Groszek odsączamy. Natkę siekamy.
Przygotowane
składniki nakładamy do ¾ kubeczka warstwami. Przykładowo:
Następnie dokańczamy
wywar: doprawiamy do smaku solą i pieprzem i lekko go podgrzewamy, a następnie
dodajemy 3 łyżki żelatyny. Dokładnie mieszamy.
Zalewamy
składniki w kubeczkach. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
Smacznego!
Pyszności, u mnie tylko drobiowa. Świńska nie przejdzie, zawsze obawiam się jakiejś zabłąkanej sierści. :)
OdpowiedzUsuńhehe- u mnie tak samo:) Tylko drobiowa:))
UsuńBardzo lubię takie galarety :)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie szczegolnie z tych plastikowych kubeczkow
OdpowiedzUsuńMożna zrobić w szklanych( ale jak wiadomo plastikowe kubki są dopuszczone do obrotu w przemyśle spożywczym, więc spoko- nie zagrażają zdrowiu:)
UsuńCo zrobic z cebula i selerem po ugotowaniu wywaru? Seler skroic i dodac do reszty skladnikow czy mozna pominac jego dodanie? Udka przed wlozeniem do garnka myjemy?
OdpowiedzUsuńCebulę można wyrzucić a seler kroimy. Drób zawsze warto opłukac w zimnej wodzie przed ugotowaniem :)
Usuń