To już chyba ostatni dzwonek na przygotowanie ciasta z malinami. Dzisiejszy wypiek jest specjalny, bo na wyjątkową okazjęJ Tort na bazie puszystego, jasnego biszkoptu, przekładanego kremem malinowym ( na bazie mascarpone i frużeliny malinowej), całość wykończona słodką kremówką i owocowym akcentem w postaci malinek. Krem smakuje jak lody malinowe- naprawdę pysznyJ Dotarły do mnie słuchy, że tort smakował gościom, więc wydaje mi się to najlepszą dla niego rekomendacją J Sto lat Malwina!
Składniki na biszkopt:
· 6 jaj
· szklanka cukru
· szklanka mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy 45 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy.
Kroimy na 3 równe części.
Składniki na krem malinowy: ( przepis z tej strony)
frużelina:
· 500 g malin
· ¾ szklanki cukru
· 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 50ml wody
· 2 płaskie łyżeczki żelatyny
Maliny zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu.
Gdy się zagotują, dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej.
Mieszamy dokładnie.
Powstałą masę przecieramy przez sito (aby pozbyć się pestek).
Do powstałego sosu dodajemy żelatynę rozrobioną w 1/3 szklanki gorącej wody.
Mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. 3-4 godziny(taka jest konsysyencja po schłodzeniu):
· 500 g mascarpone
Schłodzoną frużelinę malinową miksujemy ze schłodzonym mascarpone.
Składniki na warstwę śmietanową i dekorację:
· 400 g śmietanki 36%
· 4- 6 łyżek cukru pudru
· 2 opakowania fixu do śmietan
· okruszki ze zmielonych biszkoptów
· kilkanaście malin
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i fixami na sztywno.
WYKONANIE:
blat biszkoptowy
½ kremu malinowego
blat biszkoptowy
½ kremu malinowego
blat biszkoptowy
boki smarujemy kremem malinowym i obsypujemy okruszkami
rozsmarowujemy bitą śmietanę i dekorujemy
Tort należy schłodzić przed podaniem ok. 4 godziny.
Smacznego!
Cudownyyy:)
OdpowiedzUsuńPiękny torcik :)
OdpowiedzUsuńŻe ja takie torcicho przegapiłam. :)
OdpowiedzUsuńCudny i bardzo apetyczny torcik. Fajny pomysł z frużeliną. Zapamiętam. Pozdrawiam Mariolu. Danusia. :)
OdpowiedzUsuńZa slodki. Polecam troche mniej cukru.
OdpowiedzUsuńJa cukru nigdy nie żałuję:) Poza tym wg mnie był ok:)
Usuńmam pytanie o pokruszone biszkopty, czy to mają być biszkopty pokruszone z paczki takie jak dla maluchów,typu petitki ?
OdpowiedzUsuńWitaj Mania, polecam pokruszone herbatniki bo chłoną trochę mniej wilgoci z kremu, ale pokruszone biszkopty też dadzą radę:)Pozdrawiam, Mariola
UsuńTortownica jakiej średnicy była użyta w tym przepisie? :)
OdpowiedzUsuń