Orzechowo-miodowe smaki na u progu lata? Czemu nie! Dziś ciasto w formie kruchej, chrupankowej rolady pokrytej sowitą warstwą czekolady. Rolada ta, powstała , gdyż z rozpędu zrobiłam za dużo kruchego ciacha 😊 Nadzienie, to ni mniej ni więcej , tylko orzechowo-miodowa glazura z dodatkiem siekanych bakalii. Super do pochrupania – najlepsze drugiego dnia- wtedy, pokrojona w plastry, smakuje jak orzechowa chrupanka w czekoladzie.
Składniki na kruche
300 g mąki pszennej
150 g margaryny
cukier waniliowy
80 g cukru pudru
3 żółtka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
+roztrzepane żółtko do posmarowania
+ trochę siekanych bakalii
Żółtka i cukry dokładnie roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do sporej miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po schłodzeniu przekładamy na stolnicę podsypaną mąką. Wałkujemy na grubość ok. 2 cm.
Nadzienie :
80 g masła
2 łyżki miodu
5 łyżek cukru
¼ szklanki mleka
200 g posiekanych orzechów włoskich
Masło, miód, cukier i mleko podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy posiekane orzechy a następnie garść siekanych bakalii: u mnie: morele i daktyle .Mieszamy i lekko studzimy ( masa ma nie być twarda- w przypadku gdyby tak się stało- należy rozcieńczyć mlekiem, podgrzać i znów schłodzić).
WYKONANIE:
Po schłodzeniu ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką. Wałkujemy na grubość ok. 2 cm.
wykładamy nadzienie orzechowe
zwijamy ściśle
smarujemy roztrzepanym żółtkiem ,posypujemy lekko bakaliami
pieczemy w temp 175 stopni przez 45 minut
Po ostudzeniu dekorujemy polewą czekoladową
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz