Ciasto "Ale bomba!"


Ciasto w takiej formie? Czemu nie! Szczególnie jeśli mamy do czynienia z sernikiem😊Intrygująca forma, sprawia, że ciasto może wydać się nieco skomplikowane…w gruncie rzeczy jednak wcale takie nie jest. „Ale Bomba" to sernik ukryty w czekoladowej półkuli. Lekko cytrynowy, pełen rodzynek- Bomba! Przypadnie do gustu szczególnie dzieciom, a komunijne Mamy zapraszam do zaserwowania takiej czekoladowej bomby na przyjęciu komunijnym Waszych Małych Pociech- dzięki kolorowemu wykończeniu one także zapewne skuszą się na kawałek😊
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
kilka kropel aromatu pomarańczowego
szklanka mąki pszennej
 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na trzy równe blaty.

„Stabilizowanie” boków:
1 galaretka rozrobiona na szklankę wody
Składniki na masę:
1 kg sera dwukrotnie zmielonego
3/4 szklanki cukru pudru
330 g śmietany 18 %
2 galaretki cytrynowe + 2 łyżki żelatyny rozrobione w ½ szklanki wody
1 śnieżka
rodzynki ( opcjonalnie)
Śmietanę miksujemy ze śnieżką i pudrem. Stopniowo dodajemy ser. Miksujemy na gładko. Dodajemy stopniowo galaretkę. Czekamy kilka minut na lekkie stężenie.
 

Dodatkowo:
polewa
wiórki kolorowe waflowe

! Potrzebna będzie duża szklana głęboka miska + folia spożywcza!

WYKONANIE:
Boki i dno szklanej misy wykładamy folią spożywczą i  biszkoptem( zostawiamy ½ połówki blatu na „zamknięcie” bomby)😊
 
polewamy ostudzoną galaretką (boki i dno) i wstawiamy na 10 minut do lodówki
wykładamy masę serową
  
 
zamykamy pozostawionym ciastem biszkoptowym
wstawiamy do lodówki na 15 minut
  
wyjmujemy  ostrożnie z miski , wywracając „do góry dnem”
 
polewamy polewą i dekorujemy kolorowymi wiórkami waflowymi.
 
 
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza