Parówki w cieście drożdżowym


 Zapraszam na środową kuchnię wytrawną😊 Dziś Mariola zamiast słodyczy serwuje ciepłe pikantne przekąski. Pomysł prosty : ciasto drożdżowe w wersji bez cukru, za to z dodatkiem aromatycznej czarnuszki, do środka parówka ( u mnie też salami) i voila!: kolacja gotowa.  Takie pikantne bułeczki można dowolnie doprawić- jednak uważam, że czarnuszka ,robi tutaj niesamowitą robotę😊 No i miałam kolejną okazję na testy piekarnika Electrolux, i drożdżowe ciacho upiecze Wam prima😊
Składniki na ciasto drożdżowe:
Zaczyn:
3 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
odrobina czarnuszki do środka
Pozostałe składniki:
2 jaja
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka soli
125 g rozpuszczonego masła
Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z mlekiem i wlewamy do mąki. Mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie). Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy, posypujemy mąką i  przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką.
 

Do środka:
parówki 6-8 sztuk ( jeśli duże – można dać połówki)
lub salami ( kilka plastrów zwiniętych w rulonik)
 
 Dodatkowo:
sól, pieprz do smaku
2 roztrzepane żółtka jaj
czarnuszka
WYKONANIE:
 gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką
 
kroimy w cienkie paski
parówki owijamy w paski ciasta
 
układamy na blaszce
smarujemy żółtkiem i posypujemy czarnuszką
 
pieczemy w temp. 170 stopni z termoobiegiem  przez ok. 35 minut
  
 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz