Zapraszam na środową kuchnię wytrawną😊 Dziś Mariola zamiast
słodyczy serwuje ciepłe pikantne przekąski. Pomysł prosty : ciasto drożdżowe w
wersji bez cukru, za to z dodatkiem aromatycznej czarnuszki, do środka parówka
( u mnie też salami) i voila!: kolacja gotowa. Takie pikantne bułeczki
można dowolnie doprawić- jednak uważam, że czarnuszka ,robi tutaj niesamowitą
robotę😊
No i miałam kolejną okazję na testy piekarnika Electrolux, i drożdżowe ciacho upiecze
Wam prima😊
Składniki na ciasto drożdżowe:
Zaczyn:
3 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki letniego
mleka
1 łyżeczka cukru
odrobina czarnuszki do środka
Pozostałe składniki:
2 jaja
1/2 szklanki ciepłego
mleka
1 łyżka soli
125 g rozpuszczonego masła
Mąkę przesiewamy, robimy
małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z mlekiem i wlewamy do mąki. Mieszamy lekko i
przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce).
Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, sól i
miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie).
Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut.
Ciasto przykrywamy, posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w
cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie
przekładamy je na stolnicę posypaną mąką.
Do środka:
parówki 6-8 sztuk ( jeśli duże – można dać połówki)
lub salami ( kilka plastrów
zwiniętych w rulonik)
Dodatkowo:
sól, pieprz do smaku
2 roztrzepane żółtka jaj
czarnuszka
WYKONANIE:
gdy
ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką
kroimy
w cienkie paski
parówki
owijamy w paski ciasta
układamy
na blaszce
smarujemy
żółtkiem i posypujemy czarnuszką
pieczemy
w temp. 170 stopni z termoobiegiem przez
ok. 35 minut
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz