Sezon jesienny to także sezon śliwkowy: ) Bez zbędnych wstępów zapraszam Was zatem na pyszne, proste w wykonaniu kruchutkie ciasto z owocami, jakich mamy jeszcze sporo na bazarkach,w sklepach no i oczywiście w sadach. Ale śpieszmy się robić ciacha ze śliwkami bo sezon minie szybko ; ) Wersja na standardową tortownicę( lepsza byłaby forma do tarty, którą nawiasem mówiąc gdzieś posiałam; P )
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny w kostce
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie bryłki( jedna 2/3 ciasta- spód, a druga 1/3 ciasta- góra) . Wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut
Śliwki:
500 g śliwek
4-5 łyżek cukru
1 łyżka budyniu waniliowego
szczypta cynamonu
Śliwki drylujemy i kroimy na połówki.
dodatkowo:
cukier puder do posypania po wierzchu
WYKONANIE
2/3 ciasta kruchego + nakłuwamy widelcem
śliwki ( dziurką po pestce do góry)+ posypujemy cukrem, budyniem i cynamonem
1/3 ciasta kruchego ( robimy w palcach grubą kruszonkę i posypujemy po śliwkach)
pieczemy 45- 50 minut w temp 175 – 180 stopni
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz