Sezon na śliwki ciągle trwa, i dobrze, bo to bardzo pyszne i zdrowe owoce. Jakiś czas temu upiekłam takie skromne, tradycyjne ciasto kruche z dodatkiem śliwki właśnie. Ciasta jest niewiele, co pozwala rozkoszować się smakiem tych sezonowych owoców. Całość posypałam obficie pudrem, lecz równie dobrze można je polać polewą i będziemy mieli śliwkę w czekoladzieJ
Składniki na ciasto kruche ze śliwkami(duża blacha):
kruche:
· 500 g mąki pszennej
· 200 g masła
· 150 g cukru
· cukier waniliowy
· 4 żółtka
· 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
pozostałe składniki:
· 800 g śliwek
· szczypta cynamonu
· cukier puder do smaku
Masło rozkruszamy w mące, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Dzielimy na dwie części. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Jedną część ciasta wykładamy na blachę i nakłuwamy widelcem.
Podpiekamy 10 min w temp. 180 stopni.
Wyjmujemy z piekarnika i kładziemy wydrylowane śliwki ( stroną z wgłębieniem po pestce do góry) i posypujemy szczyptą cynamonu.
Drugą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pieczemy 60 minut w temp 180 stopni.
Ciasto posypujemy cukrem pudrem- najlepsze na ciepłoJ
Smacznego!
Uwielbiam ciasto ze śliwkami:) Twoje wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta.. Przypominają mi smaki dzieciństwa. Porywam kawałeczek ! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie: www.filizanka-smakow.blogspot.com
Nie ma lepszego ciasta. Mniam poproszę kawałeczek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
mniam-.............:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Cudo, kruche ze śliwkami uwielbiam takie połączenia. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste domowe, kruche ciasta:) u mnie też w kuchni jeszcze leży kruche ciasto ze śliwkami, ale pewnie do wieczora go nie będzie:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
jaka ma być wielkość blaszki?
OdpowiedzUsuńBlaszka 24x39cm
UsuńCzyli to standardowa blaszka?
UsuńStandard to 25 x 36 cm. Ta jest ciut większa 😉 pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
Usuńchyba nie ma lepszego ciasta, prawda?:)
OdpowiedzUsuńCo kto lubi Marcelko:) Ale to jest na prawdę smaczne i gorąco je polecam.
UsuńPiękne kruche ze śliwkami, mniam :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę pyszne cisto, bardzo proste w przygotowaniu :) zrobiłam jedno z borówkami, drugie ze śliwkami, na trzecie rzucę gruszki ;) Rewelacja!
OdpowiedzUsuń😘
UsuńPiekłam to ciasto bardzo dobre, tylko dodałam 1 żółtko więcej i 2 łyżki śmietany 18%.jedną cześć ciasta zamroziłam na kilka godzin w zamrażarce trzymałam i później utarlam na tarce o grubych oczkach na wierzchu ciasta. Bardzo dobre. Gościom w niedzielę bardzo smakowało, a na drugi dzień było jeszcze lepsze bo nasiąklo sokiem że śliwek i było bardziej wilgotne. Piekłam krócej niż w przepisie 50 minut. Warto wypróbowac w sezonie.
OdpowiedzUsuńSuper, fajnie że gościom smakowało 🙂 ja też jestem zdania żeby przepisy modyfikować po swojemu, a nie trzymać się sztywno. Wiadomo , jakas baza przepisową musi być, ale czasem szczypta czegoś ekstra, dopasowanie temperatury może udoskonalic wypiek👍 pozdrawiam serdecznie Mariola
Usuń