Nazwa
tego ciasta przywołuje na myśl słoneczną Brazylię, jest to jednak trochę
mylące, bowiem Brazylianka to według mnie typowo jesienny wypiek. Aromatyczna,
przesiąknięta zapachem miodu i jabłek. Jedynie złocisto miodowy kolor ciasta
może nawiązywać do karnacji dziewcząt z tego regionuJ
Wypiek smakuje najlepiej na drugi dzień, po leżakowaniu w lodówce. A smakuje
bajecznie: połączenie miodowego ciasta z warstwą musu jabłkowego i waniliowym
kremem wywołuje uśmiech zadowolenia na ustachJ Przepis należy do bogatego zasobu
ciast s. Anastazji.
Składniki na ciasto miodowe:
· 50 dag mąki pszennej
· 2 jaja
· 10 dag margaryny
· 4 łyżki miodu
· 2 łyżeczki sody
· 30 dag cukru pudru
Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany.
Dzielimy na 3 części.
Każdą pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy.
Składniki na krem:
· szklanka mleka
· 10 dag cukru
· cukier waniliowy
· 1 łyżka mąki pszennej
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 15 dag masła
Mleko gotujemy z cukrami. Mąki rozrabiamy w odrobinie mleka ( dokładnie). Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem na krem.
Składniki na masę jabłkową:
· 1 kg jabłek
· 4 łyżki cukru
· 2 galaretki cytrynowe
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i dusimy 10 minut na małym ogniu. Galaretki rozrabiamy w ¼ szklanki wody. Dodajemy do jabłek i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy.
Polewa:
· 125 g margaryny
· ½ szklanki cukru
· 1 ½ łyżki kakao
· 2 łyżki mleka
Składniki na polewę przekładamy do garnka i gotujemy ok 3 minuty na wolnym ogniu.
Nasączenie( opcjonalnie):
· 2 torebki herbaty zaparzone w 2/3 szklanki i kieliszek spirytusu
WYKONANIE:
blat ciasta miodowego+ nasączenie
krem
blat ciasta miodowego+ nasączenie
masa jabłkowa
blat ciasta miodowego
polewa
Ciasto wykonałam w blaszce 22x 26 cm. Smakuje najlepiej na drugi dzień( wtedy też idealnie się kroi).
Smacznego!
poproszę kawałek:) wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńświetne ciasto i fajnie że są zdjęcia z etapów przygotowania, to bardzo ułatwia gdy robi się pierwszy raz
OdpowiedzUsuńo rany! ale się napracowałaś! robi wrażenie!
OdpowiedzUsuńKolejny piękny warstwowiec w Twoim wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto i potwierdzam, jest PYSZNE!!!!!
OdpowiedzUsuńUrzekły mnie te warstwy. Wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńMoja zdolniacha, piękne ciasto jak zawsze :)
OdpowiedzUsuńjak zwykle równiutka kosteczka, pięknie :) no i jabłka, które uwielbiam!
OdpowiedzUsuńTworzysz fantastyczne wypieki, kolejne pyszne i piękne ciasto, pyszności:)
OdpowiedzUsuńZa każdym razem zachwyca mnie Twoja fotorelacja z wypieków :) A jeśli chodzi o ciasto, musi to być bardzo fajne połączenie smaków. Dzisiaj zastanawiałam się, co będę robić z moimi jabłkami, oprócz jedzenia. Właśnie dałaś mi jeden pomysł ;)
OdpowiedzUsuńbardzo dobre ciacho
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzy sodę można zamienić na proszek do pieczenia? :)
OdpowiedzUsuńWitaj:) Teoretycznie tak- ciasto się upiecze,lecz będzie parę różnic:ciasto nie będzie już tak ładnie rumiane, smak będzie mniej miodowy.Pozdrawiam, Mariola
UsuńCzy w kremie i polewie mozna zastąpić zwykłe mleko np. Mlekiem kokosowym?
OdpowiedzUsuńWitaj,
UsuńNiestety nie odpowiem Ci na to pytanie- nie używałam do tej pory mleka kokosowego do kremów, ale dzięki za sugestię- wypróbuję:) Napewno coś niebawem powstanie:)Pozdrawiam, Mariola:)
A zamiast kremu może być bita smietana
OdpowiedzUsuńWitaj- może być słodzona bita śmietana utrwalona żelatyną. Jednak pamiętaj - krem budyniowy lepiej komponuje się z miodowym ciastem. Pod wpływem tego budyniowego- ciasto super zmięknie:) Z masą śmietanową- podejrzewam że zejdzie trochę dłużej.. - Może spróbuj z masą śmietanową, ale blaty ciasta dodatkowo mocno nasącz alkoholem lub ponczem.
UsuńPozdrawiam <3 Mariola:)
Jaki wymiar blachy
OdpowiedzUsuńJest w przepisie ☺️Ciasto wykonałam w blaszce 22x 26 cm. Smakuje najlepiej na drugi dzień( wtedy też idealnie się kroi pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
Usuń