Ciasto Makaronik




Przedstawiam Wam Makaronika: to niezły kombinator; ) Nie dość, że jest puchatym, nasączonym alkoholem biszkoptem to jeszcze zamarzyło mu się mieć kruche wykończenie... Sekretem tego ciacha jest jednak masa: mielone orzechy włoskie nadają mu wykwintnego smaku, a „przełamanie” galaretką owocową sprawia ,że ma się ochotę na więcej, bo nie „zamula” : ) Zwieńczeniem jest kruchy wierzch w postaci maszynkowych ciasteczek ( które jednak po nocy w lodówce miękną i ciacho świetnie się kroi). Ciasto słodkie, ale bez przesady.Blaszka 22 x 25 cm.

Składniki na biszkopt:

3/4 szklanki cukru

3-4 krople aromatu waniliowego

4 jaja

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki letniej wody

Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier i ubijając mikserem na najwyższych obrotach. Dodajemy po jednym żółtku oraz wodę miksując. Następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30-35 minut w temp 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty.

Nasączenie:

kieliszek wódki +  sok z cytryny+ 2 łyżki cukru + 1/2 szklanki przegotowanej wody

Masa orzechowa:

ok. 250-300 g zmielonych orzechów włoskich

¾ szklanki cukru ( lub do smaku)

¾ szklanki mleka

kilka kropel aromatu waniliowego

2 łyżki kawy typu Crema (pyłek, nie granulki)

200 g masła

Orzechy przekładamy do garnka, wlewamy mleko,kilka kropli aromatu i wsypujemy cukier. Mieszamy i gotujemy ok. 7-8 minut na małym ogniu ( masa będzie dość gęsta, budyniowa). Pod koniec wsypujemy kawę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Studzimy. Miksujemy z masłem.

Dodatki:

galaretka wieloowocowa rozrobiona na 400 ml gorącej wody

około 400 g ciastek maszynkowych lub innych kruchych

ewentualnie polewa

WYKONANIE:

blat biszkoptowy + nasączenie


½ masy orzechowej

 


blat biszkoptowy + nasączenie

 

½ masy orzechowej

 

 

tężejąca galaretka

 

układamy kruche ciastka


Przed podaniem ciasto warto przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na noc. Ciastka zmiękną i będzie można kroić je bez obaw:)

 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz