Przedstawiam Wam Makaronika: to niezły kombinator; ) Nie dość, że jest puchatym, nasączonym alkoholem biszkoptem to jeszcze zamarzyło mu się mieć kruche wykończenie... Sekretem tego ciacha jest jednak masa: mielone orzechy włoskie nadają mu wykwintnego smaku, a „przełamanie” galaretką owocową sprawia ,że ma się ochotę na więcej, bo nie „zamula” : ) Zwieńczeniem jest kruchy wierzch w postaci maszynkowych ciasteczek ( które jednak po nocy w lodówce miękną i ciacho świetnie się kroi). Ciasto słodkie, ale bez przesady.Blaszka 22 x 25 cm.
Składniki na biszkopt:
3/4 szklanki cukru
3-4 krople aromatu waniliowego
4 jaja
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki letniej wody
Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier i ubijając mikserem na najwyższych obrotach. Dodajemy po jednym żółtku oraz wodę miksując. Następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30-35 minut w temp 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty.
Nasączenie:
kieliszek wódki + sok z cytryny+ 2 łyżki cukru + 1/2 szklanki przegotowanej wody
Masa orzechowa:
ok. 250-300 g zmielonych orzechów włoskich
¾ szklanki cukru ( lub do smaku)
¾ szklanki mleka
kilka kropel aromatu waniliowego
2 łyżki kawy typu Crema (pyłek, nie granulki)
200 g masła
Orzechy przekładamy do garnka, wlewamy mleko,kilka kropli aromatu i wsypujemy cukier. Mieszamy i gotujemy ok. 7-8 minut na małym ogniu ( masa będzie dość gęsta, budyniowa). Pod koniec wsypujemy kawę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Dodatki:
galaretka wieloowocowa rozrobiona na 400 ml gorącej wody
około 400 g ciastek maszynkowych lub innych kruchych
ewentualnie polewa
WYKONANIE:
blat biszkoptowy + nasączenie
½ masy orzechowej
blat
biszkoptowy + nasączenie
½ masy orzechowej
tężejąca galaretka
układamy kruche ciastka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz