Sernik Słony Karmel z popcornem


Cześć Kochani! Sernik przybywa. SuperSernik z superdodatkam: słodziutka masa kajmakowa i solony popcorn- połączenie na 5 z plusem. Taki Sernik słony karmel to świetna propozycja dla niezdecydowanych: bardzo słodko czy jednak ..baaaardzo słodko😉 Pomysł na przepis ( zmodyfikowany przeze mnie, a jakże😉) od Żony kolegi z pracy- dzięki! 
Składniki na kruchy spód:
1 ½  szklanki mąki pszennej
3 żółtka
1/3 szklanki cukru kryształu
150 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche Na godzinę wkładamy do lodówki.
Składniki na sernik:
1 kg dwu-trzykrotnie zmielonego sera białego
350 g cukru pudru
1 budyń śmietankowy bez cukru
7 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
Masło ucieramy dokładnie z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i po łyżce zmielonego sera, łyżce budyniu wymieszanego z proszkiem do pieczenia, aż do wyczerpania składników. Białka miksujemy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową.

dodatki:
puszka masy kajmakowej
100 g popcornu solonego  ( najlepszy jest  świeżo uprażony, nie z torebki )

WYKONANIE:
kruche ciasto( nakłuwamy widelcem)
 
4 łyżki masy kajmakowej
 
sernik
 
  
pieczemy 60 -70 minut w 175 stopniach (+termoobieg) +studzimy w lekko uchylonym piekarniku
 
smarujemy pozostałą masą kajmakową
 
posypujemy świeżo uprażonym popcornem
 
Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. Jaka temperatura musi byc gdy nie mam termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, o ok 5 stopni wyższa. Wydłuż też czas pieczenia o ok. 8 minut.pozdrawiam😊

    OdpowiedzUsuń