Ciasto Skarby Jesieni

Moi Drodzy Jesień powitała nas zmienną aurą.. Co niestety w moim przypadku objawiło się dość ostrym przeziębieniem L Ku pokrzepieniu ducha i ciała przychodzę do Was z iście orzechowym ciachem, które osłodzi jesienne nastroje i z kubkiem gorącej herbaty da Wam zastrzyku endorfinJ Ciacho powstało w ramach współpracy z marką Polskie Młyny.

Składniki :
7 sporych jabłek ( obranych i posiekanych w kostkę)
szklanka cukru
3 jaja
1 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich
2 ½   szklanki mąki Szymanowskiej Polskie Młyny
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 płaskie łyżeczki sody
-----------------
 Dodatkowo:
polewa ( przepis tutaj)
siekane orzechy do dekoracji
Jabłka pokrojone w kostkę zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę.
Dodajemy jaja i mieszamy. Następnie dodajemy orzechy i znów mieszamy. Na końcu do całości przesiewamy mąkę z sodą i przyprawą do piernika.
Mieszamy do połączenia składników. Wykładamy do blaszki 22 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 60 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni
Po upieczeniu dekorujemy polewą i orzechami.
Smacznego!

Ciasto MaxiKing

 
 
Moi Drodzy Czytelnicy- oto słodki owoc mojej współpracy z marką Polskie Młyny. Tym razem wzięłam się za testowanie Ciasta Czekoladowego. Byłam ciekawa samego ciacha, ale wiedziałam, że będzie ono lekko przeze mnie podkręconeJ Mianowicie: uczyniłam z niego przekładaniec w formie smakowej przypominającej popularny batonik ( stąd nazwa). Ciasto czekoladowe wyszło mięciutkie, aromatyczne, nie wymaga nasączania przed przełożeniem, a dodatek mlecznego kremu i orzechów zadowoli największego ŁasuchaJ
Składniki na ciasto:
opakowanie Ciasta Czekoladowego Polskie Młyny
2 jaja
75 g miękkiego masła
30 ml wody
Do miski wsypujemy zawartość opakowania „Ciasta Czekoladowego”. Dodajemy wodę, jaja oraz masło. 
Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. 
Wylewamy do dołączonej foremki .
Pieczemy bez termoobiegu w nagrzanym piekarniku 50 minut w temp. 160-165 stopni
Po ostudzeniu kroimy na 3 równe blaty.
Składniki na masę waniliową
2 budynie waniliowe
1 ½ szklanki mleka
6-8 łyżek cukru
150 g masła
Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem na gęsty, gładki krem ( najlepiej aby zarówno budyń jak i masło były wyjęte nieco wcześniej z lodówki)
Dodatki
¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich
kilkanaście ziaren kawy w czekoladzie ( opcjonalnie)

WYKONANIE
ciasto czekoladowe + 1/3 kremu
ciasto czekoladowe
1/3 kremu
ciasto czekoladowe + 1/3 kremu
posypujemy orzechami i ziarnami kawy
schładzamy kilka godzin w lodówce
Smacznego!

Sernik Słony Karmel z popcornem


Cześć Kochani! Sernik przybywa. SuperSernik z superdodatkam: słodziutka masa kajmakowa i solony popcorn- połączenie na 5 z plusem. Taki Sernik słony karmel to świetna propozycja dla niezdecydowanych: bardzo słodko czy jednak ..baaaardzo słodko😉 Pomysł na przepis ( zmodyfikowany przeze mnie, a jakże😉) od Żony kolegi z pracy- dzięki! 
Składniki na kruchy spód:
1 ½  szklanki mąki pszennej
3 żółtka
1/3 szklanki cukru kryształu
150 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche Na godzinę wkładamy do lodówki.
Składniki na sernik:
1 kg dwu-trzykrotnie zmielonego sera białego
350 g cukru pudru
1 budyń śmietankowy bez cukru
7 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
Masło ucieramy dokładnie z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i po łyżce zmielonego sera, łyżce budyniu wymieszanego z proszkiem do pieczenia, aż do wyczerpania składników. Białka miksujemy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową.

dodatki:
puszka masy kajmakowej
100 g popcornu solonego  ( najlepszy jest  świeżo uprażony, nie z torebki )

WYKONANIE:
kruche ciasto( nakłuwamy widelcem)
 
4 łyżki masy kajmakowej
 
sernik
 
  
pieczemy 60 -70 minut w 175 stopniach (+termoobieg) +studzimy w lekko uchylonym piekarniku
 
smarujemy pozostałą masą kajmakową
 
posypujemy świeżo uprażonym popcornem
 
Smacznego!