Wiecie pewnie, że w okresie przedświątecznym uwielbiam zanurzyć się w przepisy s. Anastazji. To ciasta niezwykłe: bogate, niepowtarzalne w smaku i doborze składników. Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis słodkiej Siostry, który osobiście podbił moje serce i sprawił nieskrywaną radochę kubkom smakowym; ) To „Biszkopt Św. Marty”: ciasto orzechowo – kokosowe z przepyszną masą z ananasami…bajka! Podobno spełnia życzenia, więc uważajcie o co prosicie;) Korzystałam z blaszki 22 x 25 cm.
Składniki na ciasto orzechowe:
5 jaj „L”
¾ szklanki cukru
70 g mąki pszennej
70 g zmielonych orzechów włoskich
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody( ja użyłam sody, bo oczywiście zabrakło mi proszku;))
Białka ubijamy z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy cukier , aż do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka, miksując na najniższych obrotach. Następnie dodajemy orzechy i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy i wykładamy do blaszki. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty.
Składniki na ciasto kokosowe:
4 białka
1 szklanka cukru
200 g wiórków kokosowych
Białka miksujemy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy cukier, miksując na sztywną bezę. Wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie, acz delikatnie mieszamy. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 170 stopni. Studzimy
Masa z ananasami:
1 puszka ananasów w syropie
4 żółtka ( pozostałe od ciasta kokosowego)
1 duży waniliowy budyń
1 szklanka cukru pudru
250 g masła
Ananasy oddzielamy od soku i kroimy w drobną kostkę. (Syropu z puszki będzie ok. 1 szklanka- jeśli nie ma- dopełniamy wodą). 2/3 szklanki syropu wlewamy do garnka , a w pozostałej części dokładnie rozrabiamy proszek budyniowy z żółtkami. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy z pudrem na puch, stopniowo dodając zimny budyń*. Na końcu dodajemy pokrojony w kostkę ananas i jeszcze chwilę miksujemy.
*jeśli budyń jest za twardy należy najpierw rozmiksowac go z niewielką ilością masła aby uniknąć grudek
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
WYKONANIE:
blat orzechowy
½ masy ananasowej
ciasto kokosowe
½ masy ananasowej
ciasto orzechowe
polewa
Smacznego!
Robiłam kiedyś i potwierdzam, że naprawdę pyszny.
OdpowiedzUsuń😘
UsuńJa napewno upiekę na święta
OdpowiedzUsuńPolecam, jest przepyszny🙂 pozdrawiam 😘
UsuńMmm wygląda smakowicie😁
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję 😊
🙂 Polecam! I pozdrawiam 😘
UsuńWygląda pysznie i jest łatwe
OdpowiedzUsuńJest naprawdę przepyszne💚 pozdrawiam 😘
UsuńWygląda akowicie
OdpowiedzUsuń😉😙Pozdrawiam, jest godne polecenia
UsuńZ opisu i wyglądu całkiem, całkiem pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń😉Pozdrawiam
UsuńDuży budyń to na 0,75l mleka?
OdpowiedzUsuńWitaj, tak na 3/4 litra mleka, gramatura ok. 60 g, pozdrawiam🙂
OdpowiedzUsuńWitam czy zamiast ananasow mozna użyć brzoskwin
OdpowiedzUsuńMyślę że zmiana smaku ciasta byłaby zbyt znaczna... Pozostań przy ananasie. Wiesz ciacho jest takie, lekko tropikalne, w smaku dzieki ananasom, które fajnie łącza się że smakiem ciasta kokosowego. Pozdrawiam 😙
UsuńAnanasy przełamują słodycz warstwy kokosowej.ja zamiast cukru wyciskam do budyniu sok z połowy cytryny.prosze spróbować,świetnie się komponuje
UsuńTeż mam takie pytanie czy zamiast ananasa mogą być brzoskwinie??
OdpowiedzUsuńWitaj,
UsuńMyślę że zmiana smaku ciasta byłaby zbyt znaczna... Pozostań przy ananasie. Wiesz ciacho jest takie, lekko tropikalne, w smaku dzieki ananasom, które fajnie łącza się że smakiem ciasta kokosowego. Pozdrawiam 😙
Czy ciasto jest bardzo słodkie? OPiszcie jego smak i co z tymi brzoskwiniami?
OdpowiedzUsuńWitaj,
UsuńCiasto jest słodkie, z gatunku tych tortowych. Ma w sobie coś z Bounty, a masa ananasowa idealnie pasuje do kokosa i sprawia że smakuje trochę jak Pinacolada😉, biszkopty orzechowe to najmniej słodka część ciacha i fajnie równoważy smaki. ja bym pozostała przy ananasie, chociaż pewnie kiedyś przetestuję krem na bazie brzoskwin. Pozdrawiam Cię 😘
Marty bardzo nie lubią smaku i zapachu kokosa. Piszę to w imieniu swoim, mojej Mamy i mojej wnuczki. A ja nawet mam alergię na kokosa. Bardzo nietrafne imię wzięła ta siostrunio dla tego ciasta!
OdpowiedzUsuńAj Amigo! Cóż poradzić 😉Reklamacje co do nazwy należy zgłaszać do siostry, ja tylko w tym wypadku jestem wykonawcą ☺️ pozdrawiam Ciebie i wszystkie Marty😙
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie
OdpowiedzUsuń😘
UsuńA jakie wymiary blachy?
OdpowiedzUsuńA jakie wymiary blachy?
OdpowiedzUsuńWitaj Leno, tak jak napisałam u góry we wprowadzeniu Korzystałam z blaszki 22 x 25 cm.😉 Pozdrawiam 😘
UsuńPrzymierzam się do zrobienia tego ciasta na święta ale w dużej blaszce.
OdpowiedzUsuńWitaj,
UsuńNa dużą blaszkę 25x36 cm będzie nieco niższe i dałabym ciut większe proporcje na biszkopt orzechowy(7jaj, ok 100g mąki i około 100 g orzechów, cukier może pozostać 3/4 szklanki), pozdrawiam i udanych wypieków 😘
Na takie ciasto muszę kupić jeszcze wiekszą blaszkę, nie moge się doczekać, aż je upiekę! :)
OdpowiedzUsuńDuży budyń (60g) rozpuszczamy w 1/3 szklanki syropu z ananasa, mieszamy z 4 żółtkami. 2/3 szklanki syropu z ananasa zagotowujemy i do gorącego dodajemy proszek budyniowy zmieszany z żółtkami i pozostałym syropem.Gotujemy aż zrobi się budyń.
OdpowiedzUsuńDobrze rozumiem przepis?
Witaj, tak dobrze🙂 pozdrawiam i Wesołych świąt 😘
UsuńDo nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto? ��
OdpowiedzUsuńWitaj, można nagrzać 5 minut przed pieczeniem ciasta kokosowego, do orzechowego nie trzeba, pozdrawiam i Wesołych świąt 😘
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciacho. Przy najbliższe okazji wypróbuję. Nie widziałam jeszcze takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńDzięki 🙂 to ciacho wg przepisu s. Anastazji, pozdrawiam Mariola
UsuńBardzo pyszne ciasto, dziękuję za przepis. Polecam piec i delektować się smakiem ciasta do kawusi����
OdpowiedzUsuńSuper, pozdrawiam serdecznie 😘
UsuńPrzepyszne!
OdpowiedzUsuń🤗
UsuńCzy można dodać mniej cukru do.masy??
OdpowiedzUsuńWitam, oczywiście, ale musisz próbować podczas miksowania. Cukru zawsze można dać mniej- ale zawsze trzeba próbować 😉 ciasto sw Marty jest słodkie🙂 nawet bardzo 😀, ale w tym jego urok 😉 pozdrawiam serdecznie Mariola
UsuńBardzo ładnie ciasto wygląda, aż ma się ochotę go zjeść.
OdpowiedzUsuńa można prosić przepis na polewę czekoladową? :)
OdpowiedzUsuńHej , tutaj wersja z żelatyną:
UsuńPolewa 1
120 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki kakao( czubate)
4 łyżki mleka
1 czubata łyżeczka żelatyny
Wszystkie składniki (oprócz żelatyny!) gotujemy ok 2 minuty. Żelatynę rozrabiamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy. Mieszamy. Całość studzimy ok 4 minuty. Polewamy ciasto
Wersja 2 szybka
Polewa 2
Polewa:
3 łyżki gorącej wody
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki masła
3 łyżki kakao
Cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy masło i podgrzewamy do połączenia składników. Przez siteczko przesiewamy kakao i dokładnie roztrzepujemy widelcem do uzyskania lśniącej polewy.
Pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
Ciasto wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować zrobić to ciasto w domu.
OdpowiedzUsuńCzy ciasto kokosowe można upiec dzień wcześniej?
OdpowiedzUsuńHej, tak , ale max jeden dzień. Inaczej nawilgnie , a musi być lekko chrupkie 😉 pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
UsuńDobry wieczór jaki rozmiar blaszki
OdpowiedzUsuń