Ciasto Św. Marty

Wiecie pewnie, że w okresie przedświątecznym uwielbiam zanurzyć się w przepisy s. Anastazji. To ciasta niezwykłe: bogate, niepowtarzalne w smaku i doborze składników. Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis słodkiej Siostry, który osobiście podbił moje serce i sprawił nieskrywaną radochę kubkom smakowym; ) To „Biszkopt Św. Marty”: ciasto orzechowo – kokosowe z przepyszną masą z ananasami…bajka! Podobno spełnia życzenia, więc uważajcie o co prosicie;) Korzystałam z blaszki 22 x 25 cm.

Składniki na ciasto orzechowe:

5 jaj „L”

¾ szklanki cukru

70 g mąki pszennej

70 g zmielonych orzechów włoskich

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody( ja użyłam sody, bo oczywiście zabrakło mi proszku;))

Białka ubijamy z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy cukier , aż do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka, miksując na najniższych obrotach. Następnie dodajemy orzechy i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy i wykładamy do blaszki. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty.

Składniki na ciasto kokosowe:

4 białka

1 szklanka cukru

200 g wiórków kokosowych

Białka miksujemy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy cukier, miksując na sztywną bezę. Wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie, acz delikatnie mieszamy. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 170 stopni. Studzimy


Masa z ananasami:

1 puszka ananasów w syropie

4 żółtka ( pozostałe od ciasta kokosowego)

1 duży waniliowy budyń

1 szklanka cukru pudru

250 g masła

Ananasy oddzielamy od soku i kroimy w drobną kostkę. (Syropu z puszki będzie ok. 1 szklanka- jeśli nie ma- dopełniamy wodą). 2/3 szklanki syropu wlewamy do garnka , a w pozostałej części dokładnie rozrabiamy proszek budyniowy z żółtkami. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy z pudrem na puch, stopniowo dodając zimny budyń*. Na końcu dodajemy pokrojony w kostkę ananas i jeszcze chwilę miksujemy.

*jeśli budyń jest za twardy należy najpierw rozmiksowac go z niewielką ilością masła aby uniknąć grudek

 

Dodatkowo:

polewa czekoladowa

WYKONANIE:

blat orzechowy

½ masy ananasowej

 ciasto kokosowe

½ masy ananasowej

ciasto orzechowe

polewa

 

Smacznego!

52 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś i potwierdzam, że naprawdę pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja napewno upiekę na święta

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm wygląda smakowicie😁
    Na pewno wypróbuję 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie i jest łatwe

    OdpowiedzUsuń
  5. Z opisu i wyglądu całkiem, całkiem pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Duży budyń to na 0,75l mleka?

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj, tak na 3/4 litra mleka, gramatura ok. 60 g, pozdrawiam🙂

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam czy zamiast ananasow mozna użyć brzoskwin

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że zmiana smaku ciasta byłaby zbyt znaczna... Pozostań przy ananasie. Wiesz ciacho jest takie, lekko tropikalne, w smaku dzieki ananasom, które fajnie łącza się że smakiem ciasta kokosowego. Pozdrawiam 😙

      Usuń
    2. Ananasy przełamują słodycz warstwy kokosowej.ja zamiast cukru wyciskam do budyniu sok z połowy cytryny.prosze spróbować,świetnie się komponuje

      Usuń
  9. Też mam takie pytanie czy zamiast ananasa mogą być brzoskwinie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      Myślę że zmiana smaku ciasta byłaby zbyt znaczna... Pozostań przy ananasie. Wiesz ciacho jest takie, lekko tropikalne, w smaku dzieki ananasom, które fajnie łącza się że smakiem ciasta kokosowego. Pozdrawiam 😙

      Usuń
  10. Czy ciasto jest bardzo słodkie? OPiszcie jego smak i co z tymi brzoskwiniami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      Ciasto jest słodkie, z gatunku tych tortowych. Ma w sobie coś z Bounty, a masa ananasowa idealnie pasuje do kokosa i sprawia że smakuje trochę jak Pinacolada😉, biszkopty orzechowe to najmniej słodka część ciacha i fajnie równoważy smaki. ja bym pozostała przy ananasie, chociaż pewnie kiedyś przetestuję krem na bazie brzoskwin. Pozdrawiam Cię 😘

      Usuń
  11. Marty bardzo nie lubią smaku i zapachu kokosa. Piszę to w imieniu swoim, mojej Mamy i mojej wnuczki. A ja nawet mam alergię na kokosa. Bardzo nietrafne imię wzięła ta siostrunio dla tego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aj Amigo! Cóż poradzić 😉Reklamacje co do nazwy należy zgłaszać do siostry, ja tylko w tym wypadku jestem wykonawcą ☺️ pozdrawiam Ciebie i wszystkie Marty😙

      Usuń
  12. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. Witaj Leno, tak jak napisałam u góry we wprowadzeniu Korzystałam z blaszki 22 x 25 cm.😉 Pozdrawiam 😘

      Usuń
  15. Przymierzam się do zrobienia tego ciasta na święta ale w dużej blaszce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      Na dużą blaszkę 25x36 cm będzie nieco niższe i dałabym ciut większe proporcje na biszkopt orzechowy(7jaj, ok 100g mąki i około 100 g orzechów, cukier może pozostać 3/4 szklanki), pozdrawiam i udanych wypieków 😘

      Usuń
  16. Na takie ciasto muszę kupić jeszcze wiekszą blaszkę, nie moge się doczekać, aż je upiekę! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Duży budyń (60g) rozpuszczamy w 1/3 szklanki syropu z ananasa, mieszamy z 4 żółtkami. 2/3 szklanki syropu z ananasa zagotowujemy i do gorącego dodajemy proszek budyniowy zmieszany z żółtkami i pozostałym syropem.Gotujemy aż zrobi się budyń.
    Dobrze rozumiem przepis?

    OdpowiedzUsuń
  18. Do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto? ��

    OdpowiedzUsuń
  19. Witaj, można nagrzać 5 minut przed pieczeniem ciasta kokosowego, do orzechowego nie trzeba, pozdrawiam i Wesołych świąt 😘

    OdpowiedzUsuń
  20. Pysznie wygląda to ciacho. Przy najbliższe okazji wypróbuję. Nie widziałam jeszcze takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki 🙂 to ciacho wg przepisu s. Anastazji, pozdrawiam Mariola

      Usuń
  21. Bardzo pyszne ciasto, dziękuję za przepis. Polecam piec i delektować się smakiem ciasta do kawusi����

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy można dodać mniej cukru do.masy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, oczywiście, ale musisz próbować podczas miksowania. Cukru zawsze można dać mniej- ale zawsze trzeba próbować 😉 ciasto sw Marty jest słodkie🙂 nawet bardzo 😀, ale w tym jego urok 😉 pozdrawiam serdecznie Mariola

      Usuń
  23. Bardzo ładnie ciasto wygląda, aż ma się ochotę go zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  24. a można prosić przepis na polewę czekoladową? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej , tutaj wersja z żelatyną:
      Polewa 1
      120 g masła lub margaryny
      1/2 szklanki cukru pudru
      1 łyżka cukru waniliowego
      2 łyżki kakao( czubate)
      4 łyżki mleka
      1 czubata łyżeczka żelatyny
      Wszystkie składniki (oprócz żelatyny!) gotujemy ok 2 minuty. Żelatynę rozrabiamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy. Mieszamy. Całość studzimy ok 4 minuty. Polewamy ciasto

      Wersja 2 szybka
      Polewa 2
      Polewa:
      3 łyżki gorącej wody
      3 łyżki cukru pudru
      3 łyżki masła
      3 łyżki kakao
      Cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy masło i podgrzewamy do połączenia składników. Przez siteczko przesiewamy kakao i dokładnie roztrzepujemy widelcem do uzyskania lśniącej polewy.

      Pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń
  25. Muszę spróbować zrobić to ciasto w domu.

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy ciasto kokosowe można upiec dzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, tak , ale max jeden dzień. Inaczej nawilgnie , a musi być lekko chrupkie 😉 pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń
  27. Dobry wieczór jaki rozmiar blaszki

    OdpowiedzUsuń