Sernik, jako
moje ulubione ciasto, bardzo często gości u nas w domu. Delikatny, mięciutki i
przyjemnie wilgotny. Dzisiejsza wersja to wersja „wiaderkowa” , czyli ser
gotowy, bez konieczności mielenia. Ja, ten o smaku pomarańczowym kupiłam w
popularnym dyskoncie. To świetne rozwiązanie , gdy mamy mało czasu. Spód
sernika wykonałam na kruchutkim cieście z dodatkiem kawałków czekolady, coś a’la
„chocolate chip cookie”. Idealna kombinacjaJ
Składniki na
kruchy spód:
250 g mąki uniwersalnej
„Polskie Młyny”
100 g
margaryny
cukier
waniliowy
80 g cukru
pudru
3 żółtka
½ łyżeczki
proszku do pieczenia
pół
tabliczki mlecznej czekolady ( u mnie to pozostałości ze świątecznego
czekoladowego zajączka : ) )
Żółtka i
cukry dokładnie roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do
sporej miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z
cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po
schłodzeniu wykładamy ciastem brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia, w
ciasto wciskamy kawałki czekolady.
Sernik:
opakowanie ( 1 kg ) serka wiaderkowego smakowego ( u mnie pomarańczowy)
1 szklanka
cukru
cukier
waniliowy
4 jaja
1 budyń
waniliowy
2 łyżki
kaszy mannej
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
rodzynki:
100 g
rodzynek namoczonych i odcedzonych z wody
½ opakowania
budyniu waniliowego do obtoczenia rodzynek
Żółtka
oddzielamy od białek. Miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy serek
wymieszany z kaszą manną, mąką i budyniem.
Miksujemy. Dodajemy obtoczone w
suchym budyniu rodzynki. Mieszamy. Białka
ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Mieszamy z masą serową.
WYKONANIE:
ciasto
kruche z czekoladą
masa serowa
pieczemy 60
minut w temp. 175 – 180 stopni ( góra-dół) -po
upieczeniu zostawiamy do ostudzenia w piekarniku.
Smacznego!
Wpis powstał
w ramach współpracy z marką„Polskie Młyny”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz