Tęcza wiosenna s. Anastazji

Znów zanurzyłam się w lekturze książki siostry Anastazji : ) I czytam i próbuję i piekę. Dziś przekładaniec z tejże księgi : „Tęcza wiosenna”. Jak prawie wszystkie przekladańce siostry to ciasto także jest prze-py-szne, ale coś za coś- wymaga trochę czasu ;) Bardzo kremowe, owocowe, z wyśmienitą kokosową posypką. No i jest wyyysokie. Ja zdecydowałam się je zrobić na mniejszej blaszce ( 22 x 25 cm) dlatego proporcje składników są zmniejszone w stosunku do oryginalnego przepisu. No to do pieczenia Słodziaki ! < 3
Biszkopt:
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
4 jaja
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki letniej wody
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Dodajemy wodę. Ponownie delikatnie mieszamy. Wykładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Krem:
½ l mleka
2 budynie śmietankowe
½ szklanki cukru
200 g masła
Budynie gotujemy na mleku z cukrem. Studzimy. Miksujemy z masłem
Masa jabłkowa:
4 duże jabłka
2 łyżki cukru
1 galaretka agrestowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Prażymy z cukrem. Dodajemy suchą galaretkę. Lekko studzimy.
Kokos:
80 g wiórków kokosowych
1 ½ łyżki cukru
½ łyżki masła
Składniki mieszamy i prażymy na patelni na złoty kolor.
dodatkowo:
biszkopty okrągłe ( ok. 20 sztuk)
2 galaretki malinowe rozrobione na 600 ml gorącej wody
WYKONANIE:
biszkopt
masa jabłkowa
½ kremu
biszkopty
galaretka
 ( ciasto odstawiamy z galaretką do lodówki na 1 godz., aby galaretka zupełnie stężała- będzie łatwiej rozsmarowywać na niej krem)
½ kremu
prażone wiórki kokosowe

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz