Ciasto Malaga

Powróćmy dziś do inspiracji moim ulubionym napojem, czyli kawą : ) Ciasto bogate w smaku, miękkie, z nutką miodu. Takie „stefankowe”, ale bez masy grysikowej, za to z kawowym przytupem, powidłami śliwkowymi i wykończeniem z mlecznej czekolady. Przez gości zostało określone jako ciasto „ na bogato” J  Smak całości, (pewnie dzięki powidłom) jak cukierek „malaga”. Zapraszam do pieczenia wielbicieli małej czarnej i nie tylko ;) Blaszka 22 x 26 cm.
Składniki na ciasto miodowe:
50 dag mąki pszennej
2 jaja
10 dag margaryny
4 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
30 dag cukru pudru
Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Każdą pieczemy 25 minut w temp. 200 st.
Składniki na krem:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
1 szklanka cukru
250 g masła
„likier” do kremu
3 łyżki kawy rozpuszczalnej typu crema  +2 łyżki kakao+ kieliszek wódki
 Kawę i kakao mieszamy z alkoholem. Odstawiamy.
Budynie gotujemy na mleku z cukrem. Studzimy. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodając budyń. Na końcu bardzo powoli wlewamy „likier kawowy”, miksując do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodatkowo:
nasączenie: kieliszek wódki + 2 łyżeczki kawy+ 2 łyżeczki cukru zaparzone 100 ml wody
mały słoik powideł śliwkowych
Wierzch:
tabliczka czekolady mlecznej
WYKONANIE:
blat ciasta + nasączenie + ½ powideł
1/3 kremu
blat ciasta + nasączenie + powidła
krem
blat ciasta +nasączenie + powidła + krem +wiórka czekolady
Ciacho najlepsze kolejnego dnia
Smacznego!