Ile przekładanych ciach można zrobić na bazie ciasta biszkoptowego? Wiele : ) Dzisiejszy przekładaniec to Różowa Dama: Orzeźwiająca, słodka i zalotna. Przynosząca ukojenie w upalne, letnie dni- ciasto sprawdzi się jako poodbiedni deserek ( jest lekkie i nie spowoduje efektu przesłodzenia). Bardzo lubię połączenie kremu budyniowego z galaretką- mniam! Blaszka 22 x 25 cm.
Składniki na biszkopt:
5 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Następnie żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki 22 x 25 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty. Z jednego literatką wycinamy biszkopty.
Składniki na krem:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Dodatki:
nasączenie: 1/3 szklanki przegotowanej wody + sok z 1/3 cytryny + 2 łyżki cukru
5 łyżek powideł śliwkowych
1 galaretka wiśniowa ( przygotowana na 400 ml wody)
1 galaretka cytrynowa ( przygotowana na 400 ml wody)
waflowa posypka różowa
WYKONANIE:
blat bez dziurek + nasączenie + powidła
¾ kremu budyniowego
blat z dziurkami + w dziurki wlewamy galaretkę cytrynową
następnie zalewamy galaretką wiśniową + kładziemy wykrojone biszkopty
¼ kremu
posypka waflowa różowa
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz