Sezon rabarbarowy nie może tak po prostu minąć bez upieczenia ulubionego ciacha miłośników
" takich-nie-za-słodkich-ciast" ;) Rabarbar daje wiele
możliwości do uzyskania odpowiedniego poziomu słodkości. Lekka jego
kwaskowatość w połączeniu z kruchością sprawia, że smakując ciacho- czuje się lato
:) Szczerze? Mimo, że ubóstwiam bardzo słodkie wypieki, to jest coś w tym
rabarbarowcu :) Zaryzykuję stwierdzenie , ze wolę go nawet od szarlotki..
Blacha
: 25 cm x 36 cm.
Składniki
na kruche:
3 ½
szklanki mąki pszennej
2
łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła + 2 Łyżki margaryny
1/2
szklanki cukru
cukier
waniliowy
5
żółtek
+
ewentualnie 3 łyżki śmietany ( gdy
ciasto jest za sypkie)
Z
podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie bryłki.
Schładzamy w lodówce przez ok. godzinę.
Nadzienie
rabarbarowe:
ok. 600
g obranego rabarbaru
1 szklanka cukru
cukier
waniliowy
Rabarbar
kroimy w grubą kostkę i przesmażamy z cukrami ( około 5 minut). Studzimy.
Dodatkowo:
cukier
puder do posypania
Wykonanie :
Jedną część ciasta wykładamy do blachy wyłożonej
papierem do pieczenia
( mnie papieru zabrakło :) ) , więc blachę wysmarowałam
masłem i posypałam bułką tartą) - nakłuwamy
widelcem
Wykładamy przestudzone nadzienie rabarbarowe
Drugą część ciasta kruszymy na wierzch
Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni ( +
termoobieg)
Posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!