*Blacha 25 cm x 36 cm (standardowa wielkość)
Składniki na biszkopt:
6 jaj
Szklanka cukru
Szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu do całości przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni. . Po ostudzeniu kroimy na dwa blaty.
Składniki na krem:
2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
3 żółtka
pół szklanki mąki pszennej
250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową. Mieszamy energicznie, aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową.
Dodatkowo:
Około 25 sztuk herbatników do przełożenia ciasta + kilka sztuk do pokruszenia na wierzch
Poncz: kieliszek whisky + 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzonej szklanką gorącej wody
Lukier: około 200 g cukru pudru + kilka kropel soku z cytryny + ok. 2 łyżki przegotowanej wody
WYKONANIE:
Blat biszkoptowy + ½ kremu
Smacznego!