Ciasto Kafetiera

To ciasto wymyśliłam sobie inspirując się pięknym ciastem Ewy- Rzeszowiakiem. Bardzo spodobał mi się biszkopt posypany kawą mieloną.. na tyle ,że postanowiłam jak najszybciej upiec:) Zmieniłam jednak trochę proporcje oraz dodałam wkładkę biszkoptu kakaowego mocno nasączonego naparem kawy i spirytusu. Wymyśliłam sobie też, że fajnie będzie smakował z kremem czekoladowym. Jakie ciasto otrzymałam? To mocno kawowy przekładaniec. Nie za słodki, z delikatnym ciastem, ale wyraźnym kawowo- czekoladowym posmakiem. Dla kawoszy w sam raz:)
Składniki na biszkopt dwukolorowy z kawą:
9 jaj
250 g cukru
120 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kawy mielonej( nie może być rozpuszczalna)
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy na sztywną bezę. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy żółtka, stale miksując na najniższych obrotach, następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
 WYKONANIE I PIECZENIE :
ciasto żółte
posypujemy kawą( przez sitko)
ciasto białe( wykładamy kupki ciasta, delikatnie łącząc je łyżką)
pieczemy ok. 30 minut w temp. 165- 170 stopni
( po upływie tego czasu trzeba sprawdzić, czy ciasto białe jest upieczone, jeśli jeszcze jest lekko mokre, przedłużamy czas pieczenia o 5 minut,podkręcając temp. do 180 stopni)
studzimy i kroimy na dwie części
 Składniki na wkładkę biszkoptu kakaowego:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni.
Składniki na krem:
3 jaja
¾ szklanki cukru
2 łyżki kakao rozpuszczonego w 3 łyżkach mleka
300 g masła roślinnego
Jaja sparzamy gorącą wodą. Przekładamy do metalowej miski, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy mikserem nad parą (miskę stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą), aż masa zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji budyniu. Studzimy i miksujemy z masłem Do kremu dodajemy kakao.
Miksujemy na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodatki:
nasączenie: kieliszek spirytusu+ filiżanka kawy rozpuszczalnej z 3 łyżeczek
wiórki kokosowe
WYKONANIE:
blat biszkoptu dwukolorowego( część żółta)
 
½ kremu
 
wkładka biszkoptu kakaowego+ nasączenie+ ½ kremu
 
blat biszkoptu  dwukolorowego( część z białym ciastem do środka)
 
polewa+ posypka z wiórków kokosowych
 
Smacznego!
Świąteczne słodkości!

11 komentarzy:

  1. Fajniutkie wyszło ciasto, najbardziej podoba mi się biszkopt dwukolorowy,wygląda bardzo ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  2. super to wymyśliłaś !! biorę w ciemno, cudowne !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo efektowne. Kiedyś robiłam biszkopt z kremem i wycinałam dziury kieliszkiem i tak go napełniałam kremem. Było zabawy ale efekt powalał. :) Dziś piekę biszkopt z jabłkami i będę rolować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm ale bomba :) bardzo lubię kawowe desery, kawałeczek Twojego ciacha chętnie bym skonsumowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie przełożone :) Lubię ciasta z dodatkiem kawy, to jedne z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo efektowne ciasto i bez wątpienia przepyszne ,moje smaki )

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasta z kawą, więc to coś zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale cudne ciacho, wygląda rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis bardzo ciekawy, lecz ciężko się połapać co z czym,mam ochotę upiec ,niestety obawiam się że nie wyjdzie.Zaznaczam iż jestem slaba w pieczeniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, jeśli potrzebujesz pomocy przy pieczeniu - pisz śmiało 🙂 tutaj albo na messangera znów coś upiekłam. Postaram się pomóc. To ciacho rzeczywiście wymaga nie lada skupienia się tylko na nim. 😉 Pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń