Ktoś stwierdził, że nazwa tego ciacha pochodzi od jego stopnia trudności.. No cóż, ja uważam, że spokojnie można dać sobie radę z jego wykonaniem;) A przyjemność smakowania wszystko wykonawcy wynagrodzi: bo czy połączenie masy z kremu czekoladowego z chrupkami waflowymi, orzeźwiających brzoskwiń w zalewie galaretkowej, słodkiej kremówki i masy śmietankowej nie jest przepyszną rekompensatą za trud pracy?;) Ten przekładaniec siostry Anastazji to bardzo kremowe, mleczne i słodziutkie ciasto z akcentem owocowym, słodkie, ale nie poprzestaniecie na kawałku;) bo nie zapycha. A mocno schłodzone( 4-5 godz. w lodówce) przyjemnie orzeźwia w upalny dzień i zastępuje najlepsze lody.
Składniki na biszkopt jasny:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kilka kropel aromatu waniliowego i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni.
Składniki na biszkopt ciemny:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy Kroimy w paski( w szerokość).
Składniki na biszkopt z kisielem:
5 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
opakowanie kisielu żurawinowego lub wiśniowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kisielem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy
Składniki na masę z kremem czekoladowym:
400 g kremu czekoladowego( takiego do smarowania pieczywa)
1 pokruszony listek wafla
Krem podgrzewamy w misce nad parą wodną. Dodajemy pokruszony wafel i mieszamy. Lekko studzimy.
Składniki na masę budyniową:
500 ml mleka
2 budynie śmietankowe
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
250 g masła
Na mleku gotujemy budyń z cukrami. Studzimy i miksujemy z masłem.
Składniki na masę śmietanową:
½ l kremówki
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny rozrobione w 1/3 szklanki gorącej wody
Kremówkę miksujemy z pudrem na sztywno. Stopniowo dodajemy ostudzoną żeltynę.
Zalewa owocowa:
puszka brzoskwiń
2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
½ szklanki wody
Z brzoskwiń odlewamy sok , dolewamy ½ szklanki wody i podgrzewamy aby syrop był gorący. W tym syropie rozpuszczamy galaretki. Odstawiamy do półstężenia. Brzoskwinie kroimy w dość grube kawałki. Dodajemy do tężejącej galaretki.
WYKONANIE:
biszkopt jasny
masa z kremem czekoladowym
biszkopt z kisielem+masa budyniowa
paski ciemnego biszkopta( układane w szerokość)
zalewa brzoskwiniowa( w puste miejsca między paskami biszkopta)
masa śmietanowa
okruszki z pokruszonego biszkopta ciemnego
Smacznego!