„Orzechowca” robiłam już kilkukrotnie dobrych parę lat temu… Powiem szczerze, że było to przez pewien czas nasze obowiązkowe ciasto na każde Święta. Receptura była spisana na nieźle sfatygowanej karteczce, ale wiadomo: pojawiają się nowe przepisy to człowiek zapomina o starych, a i karteczka z przepisem na „Orzechowca” gdzieś się zawieruszyła. Chcąc wrócić do smaku ciacha sprzed lat, zaczęłam przeszukiwać zasoby internetu i znalazłam tutaj. Warto wypróbować jeśli lubicie smak snickersów;) i natura obdarowała Was w tym roku orzechami, bo tych idzie tutaj naprawdę sporo;) Megasłodka orzechowa glazura z megasłodkim mlecznym kremem w miodowym cieście. Najlepsze po dwóch, trzech dniach.
Składniki na ciasto miodowe:
3 szklanki mąki pszennej
150 g cukru
150 g margaryny
2 jaja
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
2 łyżki mleka
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Składniki na glazurę orzechowo- miodową:
150 g masła
3 łyżki miodu
150 g cukru
2 łyżki śmietany 18 %
600 g posiekanych orzechów włoskich
Masło, miód, cukier i śmietanę podgrzewamy do rozpuszczenia.
Chwilę( ok.1 minutę) zagotowujemy, dodajemy posiekane orzechy. Całość dokładnie mieszamy i lekko( ale nie całkowicie) studzimy.
WYKONANIE CIASTA Z GLAZURĄ ORZECHOWĄ:
ciasto miodowe( ta druga część) nakłuwamy widelcem
wykładamy glazurę orzechową
pieczemy 35-40 minut w temp. 175 stopni
studzimy
Składniki na krem:
3 jaja
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
szklanka mleka
szklanka cukru
cukier waniliowy
250 g masła
Jaja, żółtka i mąki roztrzepujemy w 1/3 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące mleko wlewamy masę jajeczną. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Miksujemy z masłem.
dodatkowo:
nasączenie:
1 szklanka mocnej słodzonej kawy
WYKONANIE:
blat ciasta miodowego+ nasączamy ½ szklanki mocnej kawy
krem
ciasto miodowe z glazurą( od spodu nasączamy ½ szklanki mocnej kawy) i przykrywamy krem warstwą orzechową do wierzchu
Smacznego!
Na bardzo długo byłam zrażona do orzechowca, jadłam na w pewnym miejscu i był tak słodki, że przez kilka lat go nie tykałam. Ale już mi przeszło :))
OdpowiedzUsuńTakie jesienne, pyszne ciasto. Uwielbiam ciasto z chrupiącymi orzechami :)
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wygląda)))
OdpowiedzUsuńWypasiony orzechowiec :)
OdpowiedzUsuńOrzechowiec to moje ulubione ciasto :) ale jeszcze takiego, kawowego nie próbowałam. Czas nadgonić zaległości, bo zapowiada się pysznie!!!!
OdpowiedzUsuńWitaj. Promujemy przepisy blogerów. Może zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Dołącz do nas, a nie pożałujesz :)
OdpowiedzUsuńW razie jakichkolwiek pytań pisz na: kontakt@katalogsmakow.pl
Pozdrawiamy serdecznie, www.katalogsmakow.pl
Uwielbiam orzechowce pod każdą postacią. Takie ciasto sprawdza się w każdej sytuacji i zazwyczaj jest wprost pochłaniane :) Twoje wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto:)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńCudowne :D
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem Twojego bloga, pełnia inspiracji na wspaniałe ciasta, skorzystam jeszcze nie raz.
OdpowiedzUsuńTo ciasto zrobiłam na święta ,rodzina była zachwycona .Dziękuję za Twoje cudowne przepisy i proszę o więcej!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo dziękuję za miłe słowa! Pozdrawiam:)
UsuńMariola s! Twój blog jest fenomenalny i niebezpiecznie kaloryczny. Jestem tu przypadkiem i zostanę już na długo...!
UsuńBardzo proszę podaj wymiary blaszek na ten przepis i niektóre jeszcze, ponieważ nie we wszystkich jest podane. Gratuluję wytrwałości w pieczeniu, uzdolnień i cudownych ciast, na widok których ślinka leci i przychodzi chęć spróbować samej. Gratuluję i pozdrawiam!
Bardzo, bardzo dziękuję! Zapraszam na bloga- staram się dodawać wpisy na nowe ciasta regularnie, wymiary większości blaszek podaję- ale czasem faktycznie zapominam, najczęściej piekę w standardzie: 25x 36 cm,pozdrawiam!
UsuńSuper ciacho!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://snowarskakarolina.blog.onet.pl/
wrrrr spalilam gore
OdpowiedzUsuńWitaj, może piekarnik za bardzo przygrzał? 35-40 min na 175 st i powinno być ok. Pozdrawiam Mariola
OdpowiedzUsuńPiękny przepisy i smacznie smakuje 😀
OdpowiedzUsuńWitaj 🤗 Cieszę się bardzo, pozdrawiam Mariola
UsuńWitam chciałabym się dowiedzieć jaki jest rozmiar blachy do pieczenia
OdpowiedzUsuńWitam, blacha 25x 36cm, pozdrawiam serdecznie 🤗
UsuńWitam dziękuję za odpowiedź co do wymiarów blachy a jeszcze mam pytanie odnośnie do pojemności szklanki 200 czy 250 ml?
OdpowiedzUsuńCześć 🙂250 ml, miłej soboty
UsuńDziękuję i nawzajem 😉
OdpowiedzUsuńWitam ponownie ten przepis na krem to jest poprawny jest tylko 1 szkl. mleka
OdpowiedzUsuńHej, mam nadzieję że odp jeszcze się przyda-tak jedna szklanka. Baza budyniowa jest gęsta i taki ma być krem-gesty bo musi udźwignąć 🙂 blat z orzechami, który jest dość ciężki. Inaczej ciacho by się "rozjeżdżało" 😁 pozdrawiam i daj znać jak wyszło🤗
UsuńU mnie nosi on nazwę snikers. Piekę go od kilku lat. Mój syn go uwielbia
OdpowiedzUsuńWitaj, tak nazwy tego slodziaka są różne , ale jest równie dobry pod każdą z nich, buziaki 😘
Usuń