Ekhm.. Sernika dawno nie było :D No to jest! Wariacja sernikowa s. Anastazji, czyli łaciate ( ale tym razem w żółto- białe łaty) ciasto, malinowy krem i żółciutka wkładka serowa na bazie samych żółtek. Przekładaniec tyleż efektowny( moim zdaniem łatki są urocze;)) co smaczny: połączenie prawdziwego sernika z owocową masą musiało się zgrać, a polewa czekoladowa dodała przekładańcowi jeszcze jedną nutę smakową. Wyobraźcie to sobie: sernik +owocowy krem + czekolada w miękkim, słodkim biszkopcie… Pysznie polecam!
Składniki na biszkopt w łatki:
ciasto białe:
7 białek
200 g cukru
100 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej
1 łyżka octu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Białka miksujemy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, stale miksując do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy mąki przesiane z proszkiem i ocet. Delikatnie , ale dokładnie mieszamy.
ciasto żółte:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka miksujemy na sztywno z cukrem. Stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
wykonanie i pieczenie:
kupkami nakładamy na przemian na blachę ciasto żółte i ciasto białe
wyrównujemy wierzch
pieczemy w temp 175 stopni przez 35 minut
studzimy i kroimy na dwa równe blaty
Składniki na sernik:
7 żółtek
300 g cukru pudru
150 g masła
budyń waniliowy
600 g zmielonego sera białego
Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na puszystą masę. Dodajemy ser wymieszany z budyniem i mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem malinowy:
2 budynie malinowe
2 szklanki mleka
¾ szklanki cukru
250 g masła
1 ½ szklanki mleka gotujemy z cukrem. W reszcie mleka rozrabiamy budynie. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
dodatkowo:
polewa
WYKONANIE:
blat biszkopta w łatki
½ kremu
sernik
½ kremu
blat biszkopta w łatki
polewa
Smacznego!
Uwielbiam serniki a jeszcze siostry Anastazji ,następny przepis do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńEh Mariola Mariola....Ty wiesz co :)))
OdpowiedzUsuńFajna ta wkładka :D
OdpowiedzUsuńSuper ciasto i jakie żółciutkie:)
OdpowiedzUsuńJak przełozyć wkładke serowa aby sie nie połamała...
OdpowiedzUsuńWitam! Najlepiej upiec ją dzień wcześniej i odstawić w bardzo chłodne miejsce, jesli jednak nie da rady czasowo;)( jak u mnie) to upieczoną i chłodną wkładkę serową kroimy na pół i każdą połowę przenosimy podsujwając uprzednio cienki kartonik, bądż cienką plastikową deskę do krojenia. Ja właśnie zrobiłam to w ten sposób( spójrz na zdjęcie wkładki przy wykonaniu - widoczne przecięcie w połowie). Mam nadzieję że pomogłam:)Pozdrawiam!
UsuńWykorzystałam tę podpowiedż i się udało!!!Dzięki ciasto jest pychota mniam,mniam polecam!!!
UsuńWitaj 🙂 bardzo się cieszę ❤️
UsuńWyobraziłam sobie te wszystkie warstwy i rozpłynęłam się... Urocze łatki kryjące coś, co lubię najbardziej.... wiesz co ;) Jak zwykle cudowny wypiek :)
OdpowiedzUsuńJakie fajne ciacho :) I te kropki, super :)
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blachy
OdpowiedzUsuńWitam wymiary to 25x 36 cm. Pozdrawiam, Mariola
UsuńPycha, piekne wzorki :-)
OdpowiedzUsuńPiekę właśnie dzisiaj to ciasto
OdpowiedzUsuńJaki ocet?Spirytusowy czy może być winny?
OdpowiedzUsuńWitaj,
UsuńJa używam wyłącznie spirytusowego, pozdrawiam, Mariola:)