Ciasto Kropka z Wkładką Serową

Ekhm.. Sernika dawno nie było :D No to jest! Wariacja sernikowa s. Anastazji, czyli łaciate ( ale tym razem w żółto- białe łaty) ciasto, malinowy krem i żółciutka wkładka serowa na bazie samych żółtek. Przekładaniec tyleż efektowny( moim zdaniem łatki są urocze;)) co smaczny: połączenie prawdziwego sernika z owocową masą musiało się zgrać, a polewa czekoladowa dodała przekładańcowi jeszcze jedną nutę smakową. Wyobraźcie to sobie: sernik +owocowy krem + czekolada w miękkim, słodkim biszkopcie… Pysznie polecam!
Składniki na biszkopt w łatki:
ciasto białe:
7 białek
200 g cukru
100 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej
1 łyżka octu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Białka miksujemy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, stale miksując do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy mąki przesiane z proszkiem i ocet. Delikatnie , ale dokładnie mieszamy.
ciasto żółte:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka miksujemy na sztywno z cukrem. Stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
wykonanie i pieczenie:
kupkami nakładamy na przemian na  blachę ciasto żółte i ciasto białe
 
wyrównujemy wierzch
 
pieczemy w temp 175 stopni przez 35 minut
 
studzimy i kroimy na dwa równe blaty
 
Składniki na sernik:
7 żółtek
300 g cukru pudru
150 g masła
budyń waniliowy
600 g zmielonego sera białego
Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na puszystą masę. Dodajemy ser wymieszany z budyniem i mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem malinowy:
2 budynie malinowe
2 szklanki mleka
¾ szklanki cukru
250 g masła
1 ½ szklanki mleka gotujemy z cukrem. W reszcie mleka rozrabiamy budynie. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
dodatkowo:
polewa
WYKONANIE:
blat biszkopta w łatki
 
½ kremu
 
sernik
 
½ kremu
 
blat biszkopta w łatki
polewa

Smacznego!
Jesienne słodkości!

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki a jeszcze siostry Anastazji ,następny przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Eh Mariola Mariola....Ty wiesz co :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto i jakie żółciutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak przełozyć wkładke serowa aby sie nie połamała...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Najlepiej upiec ją dzień wcześniej i odstawić w bardzo chłodne miejsce, jesli jednak nie da rady czasowo;)( jak u mnie) to upieczoną i chłodną wkładkę serową kroimy na pół i każdą połowę przenosimy podsujwając uprzednio cienki kartonik, bądż cienką plastikową deskę do krojenia. Ja właśnie zrobiłam to w ten sposób( spójrz na zdjęcie wkładki przy wykonaniu - widoczne przecięcie w połowie). Mam nadzieję że pomogłam:)Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Wykorzystałam tę podpowiedż i się udało!!!Dzięki ciasto jest pychota mniam,mniam polecam!!!

      Usuń
  5. Wyobraziłam sobie te wszystkie warstwy i rozpłynęłam się... Urocze łatki kryjące coś, co lubię najbardziej.... wiesz co ;) Jak zwykle cudowny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie fajne ciacho :) I te kropki, super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki rozmiar blachy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam wymiary to 25x 36 cm. Pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  8. Piekę właśnie dzisiaj to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki ocet?Spirytusowy czy może być winny?

    OdpowiedzUsuń