A żeby nie było, że ostatnio się obijam, (bo dość rzadko ostatnio coś dodaję)to dziś już drugi wpis. Czas po prostu pędzi jak szalony, dużo wokół zmian, dużo pracy i muszę jakoś to wszystko ogarnąć;) Postaram się zrekompensować to Wam przepisem na pyszne ciacho. A jak sama nazwa mówi: to poezja! Zrobiłam je tuż po Świętach na dość ważną okazję i spisało się znakomicie. Słodziutkie, ale przełamane smakiem domowego dżemu z czarnej porzeczki. Blaty ciasta jak w Puchatku- delikatne i miękkie, ale posypane orzechami, doskonale współgrają z naprawdę słodkim mlecznym kremem. Wykonałam je w blaszkach 22 x 26 cm, dlatego jest takie wysokie. Idealne na specjalne okazje;)
Składniki na ciasto żółte:
200 g margaryny
200 g cukru pudru
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 żółtek
cukier waniliowy
Margarynę ucieramy z pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo dodając żółtka. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem i dokładnie mieszamy. Wykładamy do dwóch jednakowych blach wyłożonych papierem do pieczenia.
Składniki na bezowe wierzchy:
8 białek
200 g cukru
100 g siekanych orzechów włoskich
Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier, aż do powstania lśniącej masy.
Wykonanie ciast z orzechowymi bezami( do dwóch blach):
na ciasto żółte wykładamy pianę z białek i cukru (połowa piany na blachę)
posypujemy orzechami (po 50 g na blachę)
pieczemy po 30-35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na biszkopt orzechowy:
4 jaja
5 łyżek mielonych orzechów włoskich
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy orzechy i bułkę tartą wymieszaną z proszkiem i mąką pszenną. Delikatnie mieszamy i wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp 175 stopni. Studzimy.
Składniki na masę z jabłkami:
1 kg jabłek
1 galaretka czerwona
1 łyżka masła
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Prażymy pod przykryciem z dodatkiem masła ok 8 minut. Nadmiar soku odsączamy. Wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy.
Składniki na krem:
2 szklanki mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
250 g masła
Mąkę i żółtka roztrzepujemy w ½ szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Do gotującego mleka wlewamy roztwór mąk z mlekiem. Studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodając przestudzoną masę.
Dodatkowo:
300 g dżemu z czarnej porzeczki(u mnie domowy) lub powidła
WYKONANIE:
ciasto z bezą orzechową
masa jabłkowa
biszkopt orzechowy +dżem porzeczkowy
krem
ciasto z bezą orzechową
Smacznego!
lubie takie ciasta, fajnie to wyglada
OdpowiedzUsuńJakie duże to ciasto. Tyle warstw- tyle przyjemności.
OdpowiedzUsuńSuper ciasto:)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńNa prawdę poezja :-)
OdpowiedzUsuńBajecznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blach?
Witaj Kamilo:) Blaszka 25x26 cm
UsuńSuper ciasto. Upiekę mężowi na urodziny. Pozdrawiam. 💓
OdpowiedzUsuń🤗 Super pomysł 🎂Pozdrawiam, Mariola
UsuńA do tej galaretki dodany jest jakiś barwnik ,bo jest intensywna czerwień
OdpowiedzUsuńHej, tak, dodałam barwnika spożywczego do czerwonej galaretki. Że względu na lichy kolor oryginalnej galaretki😀 ale ciut przesadziłam 😉☺️ pozdrawiam Mariola 😘
OdpowiedzUsuń