*Z podanego przepisu wyjdą Wam dwie , słusznych rozmiarów rolady.
Składniki
na ciasto drożdżowe:
Zaczyn:
3
szklanki mąki pszennej
30 g
świeżych drożdży
1/4
szklanki letniego mleka
1
łyżeczka cukru
Pozostałe
składniki na ciasto:
2 jaja
1/2
szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki
cukru
1
łyżka cukru waniliowego
125 g
rozpuszczonego masła
szczypta
soli
Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie). Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką.
Składniki
na masę serową:
ok.
600 g zmielonego sera białego
8
łyżek cukru pudru
3
żółtka
3
białka
3
łyżki budyniu waniliowego
100-
150 g. rodzynek
2
łyżki miękkiego masła
Rodzynki zalewamy niewielką ilością gorącej wody na około 10 minut. Następnie dokładnie osączamy.
Ser, cukier puder, budyń, masło oraz żółtka przekładamy do miski. Dokładnie wyrabiamy, dodajemy rodzynki. Mieszamy.
Z białek ubijamy pianę
i delikatnie łączymy z masą serową.
Pozostałe
składniki:
Żółtko
do posmarowania rolad przed pieczeniem
Cukier
puder do posypania po wierzchu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz