Drożdżowe zawijane z serem i rodzynkami

Witajcie! Zaczyna nam się typowa jesień, a co za tym idzie- to pora na bardziej konkretne wypieki, tzw. comfort food, które osłodzą nam ciemne,  chłodne, jesienne popołudnia. Dziś przepis na drożdżowego zawijańca z serem i rodzynkami. To proste ciacho, którego zapach podczas pieczenia roznosi się po całym domu.. Wersja drożdżówki z serem w formie domowego ciasta. Brzmi dobrze?  Smakuje równie dobrze :) 

*Z podanego przepisu wyjdą Wam dwie , słusznych rozmiarów rolady.

Składniki na ciasto drożdżowe:

Zaczyn:

3 szklanki mąki pszennej

30 g świeżych drożdży

1/4 szklanki letniego mleka

1 łyżeczka cukru

Pozostałe składniki na ciasto:

2 jaja

1/2 szklanki ciepłego mleka

1/4 szklanki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

125 g rozpuszczonego masła

szczypta soli

Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie). Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką.

Składniki na masę serową:

ok. 600 g zmielonego sera białego

8 łyżek cukru pudru

3 żółtka

3 białka

3 łyżki budyniu waniliowego

100- 150 g. rodzynek

2 łyżki miękkiego masła

Rodzynki zalewamy niewielką ilością gorącej wody na około 10 minut. Następnie dokładnie osączamy.

Ser, cukier puder, budyń, masło oraz żółtka przekładamy do miski. Dokładnie wyrabiamy, dodajemy rodzynki. Mieszamy.

Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z masą serową.

Pozostałe składniki:

Żółtko do posmarowania rolad przed pieczeniem

Cukier puder do posypania po wierzchu 

WYKONANIE:

Ciasto rozwałkowujemy + wykładamy masę serową

Zwijamy rolady i odstawiamy na 25 minut w ciepłe miejsce

Smarujemy żółtkiem

Pieczemy około 45 minut w temp 180 stopni ( ja piekłam z termoobiegiem)

Posypujemy cukrem pudrem

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz