Ciasto z jablkami


Z cyklu „Kiedy w domu ma być ciasto na już” :) , czyli superszybkie ciasto ucierane z jabłkami. Kiedyś bardzo podobne robiła moja Babcia- postanowiłam wrócić więc smakiem do lat dzieciństwa. To szybkie ciasto zaskoczy Was miękkością – dobrze przygotowane będzie bardzo puchate i delikatne. Dodatek jabłek z cynamonem doda wypiekowi aromatu i smaku otulającego kubki smakowe ;)

Ciasto:

4 jaja

3/4 szklanki cukru

kilka kropel aromatu waniliowego

200 g roztopionego i lekko schłodzonego masła

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno, stopniowo wsypując cukier ( aż powstanie sztywna „beza”). Następnie dodajemy po 1 żółtku i aromat waniliowy mieszając. Potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i powoli wlewamy lekko ostudzone masło, mieszając do połączenia się wszystkich skladników.

Dodatkowo:

3 duże jabłka obrane i pokrojone w kawałki

szczypta cynamonu

cukier puder do posypania po wierzchu

WYKONANIE:

ciasto wlewamy do tortownicy 

 

wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem

 

pieczemy 55 minut w temp. 175 stopni ( do suchego patyczka)


posypujemy cukrem pudrem

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz