Z cyklu „Kiedy w domu ma być ciasto na już” :) , czyli superszybkie ciasto ucierane z jabłkami. Kiedyś bardzo podobne robiła moja Babcia- postanowiłam wrócić więc smakiem do lat dzieciństwa. To szybkie ciasto zaskoczy Was miękkością – dobrze przygotowane będzie bardzo puchate i delikatne. Dodatek jabłek z cynamonem doda wypiekowi aromatu i smaku otulającego kubki smakowe ;)
Ciasto:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
200 g roztopionego i lekko schłodzonego masła
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno, stopniowo wsypując cukier ( aż powstanie sztywna „beza”). Następnie dodajemy po 1 żółtku i aromat waniliowy mieszając. Potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i powoli wlewamy lekko ostudzone masło, mieszając do połączenia się wszystkich skladników.
Dodatkowo:
3 duże jabłka obrane i pokrojone w kawałki
szczypta cynamonu
cukier puder do posypania po wierzchu
WYKONANIE:
ciasto wlewamy do tortownicy
wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem
pieczemy 55 minut w temp. 175 stopni ( do suchego patyczka)
posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz