Piernik to jedno z bardziej popularnych ciast w okresie bożonarodzeniowym, a szkoda że tylko wtedy, bo jest przepyszny. Dzisiaj przychodzę do Was z piernikiem przygotowanym przeze mnie kilka dni temu, ot tak spontanicznie : ) Pogoda za oknem zachęca do odpalenia piekarnika i zapełnienia domu pięknym zapachem domowego wypieku. Ten piernik przygotowujecie bardzo szybko, bez użycia miksera, mięciutki będzie od razu, bo nie zawiera miodu. Pycha, zwłaszcza przełożony porzeczkowym dżemem, spowity deserową polewą.
Składniki na ciasto:
1 szklanka cukru
4 jaja
200 g gęstego kefiru
50 g rozpuszczonego masła
2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka mielonych goździków
½ łyżeczki kardamonu
Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawami. Dodajemy jaja, kefir oraz roztopione masło .
Dokładnie mieszamy łyżką.
Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy lekko mąką. Wykładamy do niej ciasto .
Pieczemy ok. 55- 60 minut w temp. 175-180 stopni+termoobieg ( do suchego patyczka). Studzimy.
Kroimy na trzy(cztery) blaty.
Przełożenie:
½ słoika dżemu z czarnej porzeczki bądź powideł
nasączenie: ½ szklanki mocnej , osłodzonej herbaty
polewa deserowa
WYKONANIE:
blat piernikowy + nasączenie +½ dżemu
blat piernikowy + nasączenie + ½ dżemu
blat piernikowy
polewa
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz