Składniki na biszkopt:
4 jaja
¾ szklanki cukru
3 łyżki przegotowanej wody
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka, przegotowaną wodę i miksujemy na najniższych
obrotach. Na końcu do całości przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Po wystygnięciu ścinamy wierzchnią skórkę.
Składniki na masę:
2 kubki śmietany 18% ( 2 x 330 g)
1 kubek jogurtu greckiego (400 g)
3-4 łyżki cukru pudru
2 „Śnieżki” w proszku
2 ½ łyżki żelatyny rozrobiona w
1/3 szklanki gorącej wody
Śmietanę i jogurt miksujemy
ze śnieżkami i pudrem, wlewamy
ostudzoną żelatynę i chwilę miksujemy. Czekamy do „półstężenia”. ( *masa będzie dość płynna- stężeje dopiero
po włożeniu do lodówki).
Pozostałe składniki:
2 galaretki borówkowe rozrobione w 700 ml gorącej wody
Około 500 g borówek *mrożone
Około 250 g malin *mrożone
WYKONANIE:
Biszkopt
Masa śmietankowo-jogurtowa
(
wylewamy na biszkopt i wkładamy na godzinę do lodówki, aż masa stężeje-wtedy
wykładamy owoce)
Owoce
Galaretka