Witajcie! Pozwólcie, że podzielę się z Wami przepisem na dość efektownego i w miarę łatwego przekładańca. Bazą będzie tutaj biszkopt 4 jajeczny i herbatniki. No i oczywiście krem😊 Dużo kremu. Wykończenie ciacha to galaretka pomarańczowa z plastrami pomarańczy i mnóstwem pysznych borówek. Ciacho jest niezwykle kremowe, z gatunku tych słodszych, ale dobrze przełamane soczystością owoców w galaretce. Przymknijcie proszę oko na nierówno wylaną galaretkę- ale- jak to mówię- galaretka jest jak złodziej 😛 nigdy nie wiadomo (kiedy stężeje 😊).
*Blacha 25 cm x 36 cm (standard)
Składniki na biszkopt:
4 jaja
¾ szklanki cukru
3 łyżki przegotowanej wody
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka, przegotowaną wodę i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu do całości przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni.
Składniki na krem:
2 żółtka
2 cukry waniliowe
7 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ litra mleka
200 g masła
Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, mąkami i ½ szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Roztworem budyniowym zalewamy gotujące mleko z cukrem. Gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło miksujemy na puch, stopniowo dostajemy ostudzoną masę budyniową.
Składniki na masę jabłkową:
4 jabłka obrane i starte na tarce o grubych oczkach
1 galaretka pomarańczowa
Starte jabłka przekładamy do garnka i prażymy około 10 minut. Dodajemy suchą galaretkę. Jeszcze chwilę prażymy. Lekko Studzimy.
Dodatkowo:
Około 22 sztuki herbatników
2 galaretki pomarańczowe
Pomarańcza pokrojona w cienkie plastry
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz