Co zrobić, gdy przychodzi ochota na sernik a w lodówce nie ma sera? Opcje są dwie: iść do sklepu i go kupić:)) albo wypróbować sernik według przepisu, który Wam pokażę.
Sernik ze śmietany ma tą zaletę, że nie opada, jest lżejszy i taki "piankowy". Ma konsystencję "Ptasiego mleczka".. Zresztą na moim blogu pojawił się już kiedyś przepis na to ciasto. Jednak dokonałam kilku modyfikacji i stworzyłam sernik o trzech smakach: czekoladowo- toffi-śmietankowym. Kolory płynnie przechodzą "jasny w ciemny" tak, że powstaje odwrócone sernikowe"ombre". Pycha dla sernikoholika!
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka margaryny
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Masa serowa:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 3 budynie: czekoladowy , toffi, śmietankowy
- 3 śmietany 18% (po 400 g każda)
2 białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy 1/2 szklanki cukru. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budyń czekoladowy. Miksujemy chwilę, aż masa będzie gładka. Dodajemy 1 śmietanę.
Delikatnie mieszamy.
Tak samo wykonujemy masę toffi i masę śmietankową, dodając odpowiednie budynie, a potem śmietanę,
WYKONANIE SERNIK OMBRE:
- 1 część surowego ciasta kruchego (nakłuwamy widelcem)
- masa serowa czekoladowa
- masa serowa toffi (rozsmarowujemy delikatnie na masie czekoladowej)
- masa serowa śmietankowa (rozsmarowujemy delikatnie na masie toffi)
- 2 część surowego ciasta kruchego ( ścieramy na tarce o grubych oczkach)
- PIECZEMY 60 MINUT W TEMPERATURZE 180 STOPNI.
- Posypujemy cukrem pudrem po wierzchu.
Sernik musi całkowicie wystygnąć- dopiero wtedy idealnie się kroi.
Smacznego!
nigdy nie słyszałam o takim serniku- koniecznie do wypróbowania, bo lubię takie pianowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńJest wyśmienite polecam🤗
UsuńJesli ktos specjalnie znawca nie jest to nie realne zeby sie miarkol ze to nie jest ser.ogolnie sernik mega
UsuńNie wiem jaki trzeba mieć zmysł smaku skopany, żeby nie odróżnić prawdziwego sernika od innych wyrobów sernikopodobnych
UsuńNikt nie mówi że to sernik z sera.Jak słusznie stwierdzilas/es to wyrób sernikopodobny, więc pomylić się można 😉 a czekolada 🍫 i wyrób czekoladopodobny? Też porównując smak można się pomylić nikt nie musi mieć zmysłu smaku skopanego 👍😘 z drugiej strony jednak chyba blisko śmietanie do sera 😁 buziaki i więcej słodkości a mniej złośliwości 😘
UsuńMam pytanie zamiast śmietany może być jogurt grecki??
UsuńWitaj,Oczywiście że tak👍
UsuńIle to jest szklanka mąki?
UsuńAlbo kostka masła? Są 150, 180, 200 gramów.
Czy tak ciężko podać normalną gramaturę do przepisu?
Cześć,nie, nie jest ciężko☺️. Pamiętaj jednak że to przepis z moich początków no i tak mi zostało ,😁😁 n A teraz do rzeczy: Szklanka mąki około 200 g ( około 6 kopiastych łyżek) masło kostka to 200 g.
UsuńMariola
znam sernik na śmietanie, ale pierwszy raz widzę go w takiej trójkolorowej wersji, rewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJuż kilka razy piekłam i jest doskonały ko
UsuńTeż mi się podoba 😂 zrobię
UsuńWitam,czy śmietana ma być ubita, proszę o dopowiedz
UsuńWitaj Jolu, nie, prosto z kubeczka, pozdrawiam Mariola 🤗
UsuńWitam miło bardzo tej pani dziękuję za przepis piekłam rewelacja pozdrawiam serdecznie
UsuńKochane panie nie krytykujecie
Usuń😘
UsuńMariola zaje...ten Twój sernik. Cóż tu dużo pisać :) pozdawiam
OdpowiedzUsuńCzy piekła Pani sernik 3kolorowy jaki smak
UsuńTylko co zrobić potem z tymi wszystkimi żółtkami...
UsuńWitaj🙂 żółtka idą do ciasta kruchego na którym pieczemy sernik👍😘
Usuńdo ciasta wg przepisu idą 3 żółtka a do mas 6 białek więc 3 żółtka zostana
UsuńTak masz rację 🙂 czasem daje wszystkie, tj 6 żółtek i trochę więcej mąki, około 2 kopiaste łyżki. Wkładam ciasto na 20 minut do zamrażarki. Wtedy jest go więcej i im więcej żółtek tym bardziej kruche. Pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
UsuńMożna zagnieść ciasto i zamrozić na inny czas, albo od razu coś upiec, np ciasteczka 😜
UsuńDokładnie ☺️ pozdrawiam serdecznie Mariola
UsuńWygląda prześwietnie! Skosztowałabym :)
OdpowiedzUsuńA gdzie ser w tym serniku????
OdpowiedzUsuńA właśnie chodzi o to,że to udawany sernik:) Sama wersja śmietankowa wiele osób "oszukała"- spróbuj a sam/a zobaczysz:)
UsuńNa pewno wypróbuje bo wygląda super, a ciekawa jestem strasznie jak smakuje :)
UsuńMOZE JESTEM NIE KUMATA ALE JAKIE DODAJEMY BUDYNIE W PROSZKU CZY ROZROBIONE CZEKAM NA ODPOWIEDZ BO MAM OCHOTE GO ZROBIC POZDRAWIAM ,DORIS
OdpowiedzUsuńDoris dodajemy budynie w proszku:) Pozdrawiam
UsuńZ nawiewem?
UsuńMożna z nawiewem, wtedy zmniejsz temperaturę o 5 stopni:) Mariola
UsuńJakie są wymiary formy?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńna jaka ilosc mleka budyn?
OdpowiedzUsuńBudyń dajemy w proszku do ubitej piany z białek z cukrem- nie rozrabiamy z mlekiem, i lekko miksujemy. Potem dodajemy śmietanę i lekko mieszamy z tą masą i wykładamy.
OdpowiedzUsuńa i budyń w torebce standardowy - 40 g
UsuńToffi, śmietankowy co to takiego ?
UsuńTo budyń 🙂 budyń o smaku śmietankowym i budyń o smaku toffi lub słonego karmelu też może być. Taki w proszku, pakowany w torebkach po 40 g każdy. Kupisz w każdym sklepie🙂 pozdrawiam Mariola 🤗
Usuńciasto wygląda super
OdpowiedzUsuńUpiekłam, w innej wersji smakowej, ale przyznaję że ciasto jest super, na pewno do powtórzenia, dziękuję za przepis i zapraszam do obejrzenia mojego efektu :) http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2014/04/smietanowiec-bananowo-malinowo-cytrynowy.html
OdpowiedzUsuńnie wiem czy dobrze zrozumialam , 3 zółtka do ciasta a reszte żółtek ?? zostaja ?
OdpowiedzUsuńZgadza się, reszta żółtek zostaje:)
UsuńJa dodaje żółtka po jednym do ubitych białek .dodatkowo po 1łyzce budyniu śmietankowego jest ok.
Usuńa śmietana 18 kwaśna
OdpowiedzUsuńŚmietana 18 % tłuszczu- kwaśna:)
UsuńJa to ciacho znam pod nazwą STYROPIAN, pyszotka, najukochańsze ciasto mojego mężusia :)
OdpowiedzUsuńZgadza się "Styropian" bardzo podobny w smaku, tam jednak jest jeszcze dodatek wiórek kokosowych, a więc chyba jeszcze lepszy:)
UsuńZrobiłam z tego przepisu i wyszło super i super szybko zniknął :-) za tydzień robię kolejny raz.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:) Pozdrawiam
UsuńJaka smietane to tego najlepiej dodac?
OdpowiedzUsuńŚmietanę 18 % tłuszczu- próbowałam różnych firm- nie ma różnicy:)
UsuńNigdy nie jadlam takiego sernika napewno wyprobuje wygląda apetycznie
Usuńpyszota polecam
OdpowiedzUsuńA ile cukru waniliowego ? :)
OdpowiedzUsuńmałe opakowanie:)
UsuńCiasto rewelacyjne,wszystkim smakuje.Polecam.
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńA czy yr 6 ubitych białek podzielić na 3 do 3 nufyni?
Usuń2 białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy 1/2 szklanki cukru. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budyń czekoladowy. Miksujemy chwilę, aż masa będzie gładka. Dodajemy 1 śmietanę. Tak samo robimy z pozostałymi budyniami. Pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
UsuńLub można 6 ubitych bialek podzielić na 3 równe części do 3 różnych budyni.🙂
Usuńświetne, robiłam już, jutro będę robić kolejny raz :-)
OdpowiedzUsuńSuper, że smakuje:) Pozdrawiam!
Usuńpiękne ciasto nic dodać nic ująć na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńczy można użyć jogurtów zamiast śmietany?
OdpowiedzUsuńMożna, ale polecam te bardziej gęste- typ grecki- w przeciwnym razie( gdy jogurty będą rzadkie- radzę dać jeszcze ok 1 łyżkę więcej proszku budyniowego, pozdrawiam
UsuńSmietane dodac prosto z opakowania czy wczesniej trzeba ja ubic?
OdpowiedzUsuńNie trzeba ubijać:) Bezpośrednio z kubeczka,pozdrawiam:)
UsuńJak chcesz ubić śmietanę 18 proc?
UsuńDa się 👍 tylko potrzebna śnieżka w proszku w proporcjach jak na mleko: szklanka śmietany -1 śnieżka 🙂 pozdrawiam Mariola
UsuńTylko oczywiście nie do tego ciasta 🙂 bardziej jeśli chcesz użyć takiej śmietany zamiast kremówki 😉
Usuńwitam a czy ciasto rośnie? bo chciałam upiec w tortownicy i niewiem czy dać mniej składników?
OdpowiedzUsuńPodczas pieczenia lekko rośnie ale potem spadnie trochę z wielkosci:) Na tortownicę standardową można dać te same proporcje,pozdrawiam!
Usuńdziękuję bardzo już się zabieram za pieczenie:-)pozdrawiam
UsuńPrzyjrzałam się osobom, jakie ma Pani w swoich kręgach. Każdy profil , jaki sprawdziłam - tylko zdjęcie, imię+nazwisko i zero aktywności. To od razu rodzi podejrzenie, że profile są sztucznie wytworzone. To raczej niegodne postępowanie, nie uważa Pani, droga kuchareczko? :-) Może jakieś wyjaśnienie, tutaj w komentarzach?:)
OdpowiedzUsuńSŁUCHAM??? Może nie umie Pani skorzystać z funkcji przejdz do linka bloga?...Hmm ludzie którzy mnie obserwują, piszą a ja obserwuje ich- to osoby prowadzące blogi od których czerpię inspiracje, a oni czasem także ode mnie. Jest mi bardzo przykro bo nie wiem o co Pani, pani BASIU chodzi. Proszę o jakieś konkretne zarzuty. Nie jestem kuchareczką, jestem z zawodu filologiem germanistą, a ten blog i pieczenie to moja pasja, nie praca.Proszę się wyrażać jasno i odwiedzać blogi moich znajomych obserwatorów- wystarczy kliknąć w link obok zdjęcia profilowego- tak się to robi- pozdrawiam!
UsuńPani Basiu z Krakowa. Radzę popracować nad sobą a nie śledzić cudze profile i oczerniać. Nie chcesz, nie czytaj. Proste. Ale skoro nie wiesz kobieto co zrobić z wolnym czasem to może zabaw się w kuchareczkę
UsuńCzy można do tego ciasta użyć słodkiej śmietanki?
OdpowiedzUsuńwitam, nie polecam slodkiej śmietanki, mozna zamiast 18procentowej użyć tą samą ilość jogurtów greckich, pozdrawiam!
UsuńZrobiłam i dolna warstwa masy delikatnie wsiąkła mi do ciasta kruchego...co zrobiłam źle?
OdpowiedzUsuńHej, witaj, prawdopodobnie twój piekarnik ma lekko przepaloną od spodu spiralę/ grzałkę- Jak mój zresztą:)- dlatego zmieniłam na witrynę:)) . Przed wylaniem masy na ciasto możesz podpiec je uprzednio w piekarniku ( ok 7 minut- wtedy zamykamy "pory ciasta"=jakkolwiek to nie brzmi:))).
UsuńDzisiaj pieklam to ciasto , zamiast pudru polałam czekoladą
OdpowiedzUsuńWyszło pyszne
Wszystkim polecam ten przepis ��
Super,mmmmm czekolada zawsze spoko:) Pozdrawiam!
UsuńWitam a czy gdybym zrobiła piankę i na koniec podzieliła na 3 części i dodała odpowiednio budynie ?
OdpowiedzUsuńWitaj:) Oczywiście tak też można:)
UsuńWitam do kazdego budyniu 6 bialek ubić???
OdpowiedzUsuńWitaj! Jest opisane: 2 biała ubijamy na sztywno z cukrem, po czym dodajemy proszek budyniowy i lekko miksujemy. Tak postępujemy z każdą warstwą:)
UsuńPozdrawiam, MAriola
Pyszne :) :)
OdpowiedzUsuńdo kazdej masy po 3 budynie?
OdpowiedzUsuńWitaj:)
Usuń2 białka ubijamy na sztywno z cukrem, po czym dodajemy proszek budyniowy( 1 do każdej masy) i lekko miksujemy. Tak postępujemy z każdą warstwą:)
Pozdrawiam, Mariola
Mam pytanie czy te smiatany to maja byc takie slodkie geste ?
OdpowiedzUsuńŚmietana 18 procent tłuszczu:)
Usuńludzie zadajecie w kolo te same pytania , wystarczy przeczytać przepis ze zrozumieniem albo wczesniejsze odpowiedzi autorki a nie powtarzac zadanych wcześniej pytań.
OdpowiedzUsuńBardzo słuszna uwaga. Pozdrawiam. Moje ciasto w piekarniku.
UsuńA co za tempe baby w kółko to samo
UsuńNie obrażajmy innych tutaj proszę ❤️
UsuńSpoko, jak mam chwilę to odpiszę chętnie na komentarze, ale nie zawsze jestem w stanie odpisywać na bieżąco.. :) Pozdawiam , Mariola
OdpowiedzUsuńA mozna zastapic smietane 18 % na 12%>.
OdpowiedzUsuńMożna! Albo jogurtem greckim:)
OdpowiedzUsuńJest rewelacyjny mam ten przepis i często piekę ,znika jak ciepła bułeczka
OdpowiedzUsuńWyglada super! Jutro biore sie za pieczenie.
OdpowiedzUsuńSernik boski 😍 Dodałam wszystkie żółtka do ciasta i jest ok 👌 zamiast budyniu toffi dałam malinowy. Polecam
OdpowiedzUsuńWitaj:)
UsuńZ malinowym musi być boooski! Cieszę się, że przepis się przydał i pozdrawiam, Mariola
A jesli nie mam smietany 18 tylko gęsta 30 lub 35 slodka do ubijania... ktora wybrac i ile?
OdpowiedzUsuńTen sernik jest bardzo dobry,proszę nie kombinować, śmietana 18 i koniec tematu
UsuńWitaj, Nie polecam 30%-owej śmietany- jest zbyt ciężka i źle łączy się z masą pianowo- cukrową. Uzyj jednak 18%owej lub jogurtu greckiego. Mariola
OdpowiedzUsuńWitam pyszne ciasto pięknie wyrosło i moje łasuchy nawet ciepłe kroili i zajadali w świeta napewno bedzie u nas na stole
OdpowiedzUsuńSuuuper:) Pozdrawiam Łasuchy i mamusię:)Mariola
UsuńNam nie smakowało ;(
OdpowiedzUsuńSzkoda, a możesz napisać konkretnie co z nim nie tak? Ciasto można dowolnie modyfikować - może spróbuj z innym smakiem budyniu? Pozdrawiam, Mariola
UsuńPiekarnik Góra dół czy tylko dół
OdpowiedzUsuńWitaj,
UsuńJa piekę bez termoobiegu- w standardowej witrynie do pieczenia:)Mariola
w tym przepisie są 3 żółtka a w przepisie z budyniami śmietankowymi jest 5, czy mogę dać tuteż 5? i czy budynie mają być z cukremm?
OdpowiedzUsuńOczywiście- ciasto będzie bardziej kruche:) Budynie bez cukru, pozdrawiam, Mariola
UsuńIle dni wcześniej można upiec taki sernik? I jak go przechowywać? w lodówce?
OdpowiedzUsuńMożna go przechowywać ok 3 dni w chłodnym pomieszczeniu, ale nie polecam w lodówce( Ogólnie ciasta kruche- pieczone(nie przekładane kremem) nie przechowujemy w lodówce , bo tracą kruchość.
UsuńA kruche z kremem - jak najbardziej tylko lodówka.
Piekłam i bardzo smakował moim wnukom ,dzisiaj piekę kolejny raz.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJa je zrobilam w wersji z serkiem homogenizowanym i do warstwy z toffi dodalam pokruszone krówki. Równiez robilam o innych smakach, truskawkowo-pomarañczowo-cytrynowy
OdpowiedzUsuńMniam!!! Musiało być cudowne:) Pozdrawiam!
UsuńPierwsze ciasto jakie w życiu upieklem, po wylaniu pierwszej masy budyniowej wyspałem rodzynki, a po upieczeniu polalem czekolada i posypalem wiorkami kokosowy, przepyszne. Dzięki za przepis.��
OdpowiedzUsuń:) Mniam ! Pełnia szczęścia z tą czekoladą:) Pozdrawiam, Mariola:)
UsuńSernik super
OdpowiedzUsuńDziękuję:*
UsuńWygląda rewelacyjnie. Chce spróbować. Proporcje na jaką blachę?
OdpowiedzUsuńWitaj Doroto,
UsuńBlacha standardowa 25 x 36 cm:) Udanych wypieków, Mariola:)
To ciasto powinno się raczej nazywać budyniowiec niż sernik, jednak jest różnica między sernikiem a masą budyniową, większości mojej rodziny nie zasmakuje z tego powodu , że nie lubią ciast z taka masą.... jednak wolę sernik w wersji ortodoksyjnej z serem
OdpowiedzUsuńMoja Droga,
UsuńBudyniowiec to ciasto z kremem budyniowym, a nie pieczone ciasto:)
To jest sernik bez sera.
Z góry nie zakładaj - spróbuj! Twoja rodzinka na pewno polubi to ciacho. Szczególnie, że nie jest ciężkie jak typowy sernik z tłustym serem i kilkoma jajami, masłem itd. Na końcówkę lata w sam raz:) Pozdrawiam CIę:)
Super przepis😍 dzisiaj piekłam Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń:* Super, Pozdrawiam, Mariola
UsuńSuper ciasto. Zrobiłam i bardzo polecam :)
OdpowiedzUsuńRadzę tylko użyć dużych jajek bo ja użyłam małych i po ubiciu nie było za wiele masy i nie wyszło takie śliczne jak w przepisie ale i tak super przepis ❤️
Dziękuję Piga!
UsuńJa używam jajek o rozmiarze "L". Fajnie że Ci smakowało:) pozdrawiam, Mariola:)
Właśnie upiekłam zobaczymy jak smakuje.niewiem czemu ale pękł po bokach.ale posypka zakryje tą usterkę.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj- bardzo się cieszę , że skusił Cię przepis.
OdpowiedzUsuńTen Nibysernik czasem pęka, gdy otwiera sie podczas pieczenia,
Staraj się także dość równomiernie "rozkruszyć" ciasto na wierzchu ( zarówno boki jak i środek - tyle samo ciacha kruchego) .
No i najlepiej studzić w lekko uchylonym piekarniku/ nie wyjmować ,
Pozdrowienia:) Mariola
A dla mnie opadł bardzo��
OdpowiedzUsuńWitaj! Spróbuj następnym razem zostawić po upieczeniu w piekarniku na ok 3-4 godziny. Nie wyjmuj ciepłego ciasta od razu z piekarnika. Pozdrawiam!:)
UsuńRobiłam to ciasto 2 razy Udało się super Placek jest pyszny. polecam
UsuńUpiekłam tydzień temu...bardzo dobry,jutro będę piekła jeszcze raz ale spróbuję dodać kawałeczki brzoskwini
OdpowiedzUsuń..Mam nadzieję,że się uda��
Napewno wyjdzie przepyszny😀 qby owoce nie opadły całkiem na dno, oprócz je lekko budyniem śmietankowy i lekko wymieszaj z masą. Buziaki i wesołych świąt Bożego Narodzenia, Mariola🎅
UsuńSkorzystałam z przepisu , ciasto wyszło przepyszne , bardzo ładnie prezentuje się wizualnie ��
OdpowiedzUsuńJest zarabiste i szybko się to robi pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego
OdpowiedzUsuńBuziaki i wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Mariola
UsuńNie wiem co zrobiłam źle, ale masy wyszły mi płynne po dodaniu śmietany i wypływają z blachy podczas pieczenia 😞
OdpowiedzUsuńWitaj,
UsuńOto co mogło pójść nie tak:
białka nie były ubite na sztywno z cukrem
za długo mieszałaś śmietany z masą
za niska brytfanka
Masy powinny mieć konsystencję śmietany.
Proszę daj znać czy jednak masy się ścięły po upieczeniu- byc może powodem wypływania masy była za mała brytfanka?
Pozdrawiam, Mariola
Mariolu, świetny ten Twój serniczek. Lekki jak piórko, rozpływający się w ustach. Dzięki za przepis, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńChciałabym bardzo podziękować Pani za ten przepis, ciasto jest przepyszne! Jestem pozytywnie zaskoczona jak bardzo mi oraz wszystkim, którzy spróbowali tego wypieku smakowało. Ten przepis znalazłam niedawno, a od tej pory upiekłam ten placek już kilka razy, także mówi to samo za siebie ;-) Jednak mała uwaga ode mnie: wykorzystałam 6 żółtek i polecam tak zrobić (zużyłam całe jajka, skoro potrzebujemy 6 białek do kolorowych mas), dzięki temu ciasto jest niezwykle kruche, wręcz ten smak zachwyca. Serdecznie pozdrawiam! :-)
OdpowiedzUsuńWitaj, dziękuję serdecznie za miłe słowa 😘cieszę się bardzo że smakowało 😊co do ilości żółtek - świetna sugestia, będę tak robić, pozdrawiam, Mariola
UsuńCzy po dodaniu smietany mozna ja wymieszac mikserem czy trzeba recznie?
OdpowiedzUsuńWitaj,
UsuńTrzeba ręcznie, najlepiej silikonową łopatką bądź drewnianą łyżką. Inaczej masa stanie się bardzo rzadka i ciasto kruszone na wierzch wpadnie do środka -tym samym ciasto popęka i będą dziury.
Pozdrawiam, Mariola
A czy budyń może być z cukrem taki właśnie posiadam smak czekoladowy reszta jest bez cukru
OdpowiedzUsuńWitaj:) Jasne, że tak. Zmniejsz tylko ilość cukru z 1 1/2 szklanki do 1 i 1/4 szklanki i będzie OK:) pozdrawiam,Mariola
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńWitam, jeśli dodam budynie o gramaturze 64 g to ciasto nie wyjdzie? Czy poprpstu bardziej zwarte bedzie?
OdpowiedzUsuńWitaj,
UsuńProponuje użyć budyniu o gramaturze 40 g, bądź użyć 2/3 opakowania budyniu 64 g. Użycie za dużej ilości proszku budyniowego może sprawić , że masa będzie zbita i nie tak przyjemna, piankowa w smaku;) Pozdrawiam:* Mariola
Czy zamiast budyniu toffi mogę użyć budyniu o smaku słonego karmelu?
OdpowiedzUsuńWitaj, oczywiście że tak, można kombinować z różnymi smakami☺️pozdrawiam
UsuńŚmietana z lodówki czy temperatura pokojowa?
OdpowiedzUsuńŚmietana schłodzona czy temperatura pokojowa
OdpowiedzUsuńWitaj, ja dawałam schłodzoną 🙂pozdrawiam 😘
UsuńWyrośnięte przeszło 10cm ale po godzinie w środku nie upieczone.Górę nakryłam i dopiekam dalej.Zobaczymy co będzie��
OdpowiedzUsuńMoje cisto urosło przeszło 10cm,a w środku jest rzadkie.Dopiekam półgodziny ale już chyba wyjmę🤦♀️
OdpowiedzUsuńWitaj, nie mam pojęcia czemu jest rzadkie, nie otwieraj w trakcie pieczenia, to ciasto musi się piec ok. 1 godz. Bez otwierania piekarnika w temp. 180 stopni. Musi stygnąć w piekarniku, nie kroimy na ciepło. Jeśli było płynne w srodku( a otwierałas przed upływem godziny) to opadnie😔 proszę napisz czy jednak Ci wyszło 😘pozdrawiam
UsuńCzy piekarnik gora dół ustawic?
OdpowiedzUsuńWitam, Wtedy piekłam bez termoobiegu na 60 minut góra dół środkowa półka piekarnika, 60 minut. Można piec z termoobiegiem ale skrócić czas o jakieś 7 minut, pozdrawiam Mariola 😘
Usuńile gramow margaryny? Nie jest napisane? ;)
OdpowiedzUsuńWitaj Dagmara, do kruchego użyłam kostkę margaryny, standardowa ma 250 g🙂 pozdrawiam Mariola
Usuńciasto jest przepyszne lepsze od sernika
OdpowiedzUsuń❤️ Dziękuję i życzę Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych 🤗
UsuńCiasto super ja go znam pod nazwą styropian. Fajny pomysł z urozmaiceniem smaków. Ja zrobiłam czekoladowo waniliowy też jest super.☺️
OdpowiedzUsuńWitaj, dzięki 😘 Czekoladowo waniliowy musi być pyszny😉
UsuńWitam.własnie upiekłam i mam wrażenie że chyba za bardzo kruche się zrobiło.Temperature zmniejszyłam trochę bo mój piekarnik tak ma.w smaku bardzo dobre ale jakieś takie nie wysokie i warstwy nie takie jak ba zdjęciach.Czemu tak wyszło.Musze wziąć do pracy na imieniny,Nie mam wyjścia.pozdrawiam.Napewno jeszcze jedno podejście do niego zrobię.😍
OdpowiedzUsuńWitaj Kochana, przykro mi ze nie spełniło Twoich oczekiwań 😔 oto co mogło pójść nie tak:
Usuń1. Za długo wyrabiała kruche ciasto i zaczęło być glinkowate a po upieczeniu krucho- suche- skróc czas wyrabiania tylko do połączenia ciasta
2. Ponakluwaj surowe ciasto widelcem przed wylaniem warstw smietanowych
3. Przy miksowaniu warstw śmietanowych dobrze rozmiksuj cukier z bialkami- ma być sztywna przed dodaniem budyniowego proszku-wtedy warstwy śmietanowe się utrwala, będą wysokie i będą ładne "przejścia" kolorów mas. Pamiętaj też aby druga część ciasta kruchego (wierzchnią) delikatnie rozłożyć-nie dociskając (co powoduje zapadanie bądź wyrastanie nieownomierne) ps wszystkiego najlepszego z okazji imienin💗🌹pozdrawiam Mariola
Pomocy zapomniałam dać budyń. Co teraz?
OdpowiedzUsuńWitaj, szkoda że teraz dopiero odp. Mam nadzieję że nie było katastrofy, a wyszło Ci poprosto ciasto a"la bezowe. Kurczę, napisz proszę jak wyszło... Wesołych świąt 🤗🤗🤗 Mariola
UsuńNa jaki tryb ustawić piekarnik?
OdpowiedzUsuńWtedy piekłam bez termoobiegu. Góra dół. Pozdrawiam, Mariola 🙂
UsuńSuper przepis, aż ślinka cieknie i chciałoby się zjeść.
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto :) wyszło przepyszne !!!
OdpowiedzUsuńSuper 😘👍
UsuńWitam, czy zamiast śmietany 18 może być 12? Bo taka przez przypadek kupiłam😕
OdpowiedzUsuńOczywiście że tak👍 może być też gęsty jogurt np grecki, pozdrawiam Mariola 🙂
UsuńJaki wymiar blaszki?🙂
OdpowiedzUsuńHej, 25x 36 cm. Pozdrawiam Mariola 😘
Usuń