Sernik "3 smaki" ze śmietany 18%




Co zrobić, gdy przychodzi ochota na sernik a w lodówce nie ma sera? Opcje są dwie: iść do sklepu i go kupić:)) albo wypróbować sernik według przepisu, który Wam pokażę. 
Sernik ze śmietany ma tą zaletę, że nie opada, jest lżejszy i taki "piankowy". Ma konsystencję "Ptasiego mleczka".. Zresztą na moim blogu pojawił się już kiedyś przepis na to ciasto. Jednak dokonałam kilku modyfikacji i stworzyłam sernik o trzech smakach: czekoladowo- toffi-śmietankowym. Kolory płynnie przechodzą "jasny w ciemny" tak, że powstaje odwrócone sernikowe"ombre". Pycha dla sernikoholika!


Składniki na Sernik "3 smaki" ze śmietany 18%

Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka margaryny
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.


Masa serowa:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 budynie: czekoladowy , toffi, śmietankowy
  • 3 śmietany 18% (po 400 g każda)
2 białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy 1/2 szklanki cukru. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budyń czekoladowy. Miksujemy chwilę, aż masa będzie gładka. Dodajemy 1 śmietanę.


Delikatnie mieszamy. 


Tak samo wykonujemy masę toffi i masę śmietankową, dodając odpowiednie budynie, a potem śmietanę,



WYKONANIE SERNIK OMBRE:
  • 1 część surowego ciasta kruchego (nakłuwamy widelcem)

  • masa serowa czekoladowa

  • masa serowa toffi (rozsmarowujemy delikatnie na masie czekoladowej)

  • masa serowa śmietankowa (rozsmarowujemy delikatnie na masie toffi)

  • 2 część surowego ciasta kruchego ( ścieramy na tarce o grubych oczkach)

  • PIECZEMY 60 MINUT W TEMPERATURZE 180 STOPNI.

  • Posypujemy cukrem pudrem po wierzchu.

Sernik musi całkowicie wystygnąć- dopiero wtedy idealnie się kroi. 


Smacznego!

182 komentarze:

  1. nigdy nie słyszałam o takim serniku- koniecznie do wypróbowania, bo lubię takie pianowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wyśmienite polecam🤗

      Usuń
    2. Jesli ktos specjalnie znawca nie jest to nie realne zeby sie miarkol ze to nie jest ser.ogolnie sernik mega

      Usuń
    3. Nie wiem jaki trzeba mieć zmysł smaku skopany, żeby nie odróżnić prawdziwego sernika od innych wyrobów sernikopodobnych

      Usuń
    4. Nikt nie mówi że to sernik z sera.Jak słusznie stwierdzilas/es to wyrób sernikopodobny, więc pomylić się można 😉 a czekolada 🍫 i wyrób czekoladopodobny? Też porównując smak można się pomylić nikt nie musi mieć zmysłu smaku skopanego 👍😘 z drugiej strony jednak chyba blisko śmietanie do sera 😁 buziaki i więcej słodkości a mniej złośliwości 😘

      Usuń
    5. Mam pytanie zamiast śmietany może być jogurt grecki??

      Usuń
    6. Ile to jest szklanka mąki?
      Albo kostka masła? Są 150, 180, 200 gramów.
      Czy tak ciężko podać normalną gramaturę do przepisu?

      Usuń
    7. Cześć,nie, nie jest ciężko☺️. Pamiętaj jednak że to przepis z moich początków no i tak mi zostało ,😁😁 n A teraz do rzeczy: Szklanka mąki około 200 g ( około 6 kopiastych łyżek) masło kostka to 200 g.
      Mariola

      Usuń
  2. znam sernik na śmietanie, ale pierwszy raz widzę go w takiej trójkolorowej wersji, rewelacyjnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już kilka razy piekłam i jest doskonały ko

      Usuń
    2. Też mi się podoba 😂 zrobię

      Usuń
    3. Witam,czy śmietana ma być ubita, proszę o dopowiedz

      Usuń
    4. Witaj Jolu, nie, prosto z kubeczka, pozdrawiam Mariola 🤗

      Usuń
    5. Witam miło bardzo tej pani dziękuję za przepis piekłam rewelacja pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    6. Kochane panie nie krytykujecie

      Usuń
  3. Mariola zaje...ten Twój sernik. Cóż tu dużo pisać :) pozdawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy piekła Pani sernik 3kolorowy jaki smak

      Usuń
    2. Tylko co zrobić potem z tymi wszystkimi żółtkami...

      Usuń
    3. Witaj🙂 żółtka idą do ciasta kruchego na którym pieczemy sernik👍😘

      Usuń
    4. do ciasta wg przepisu idą 3 żółtka a do mas 6 białek więc 3 żółtka zostana

      Usuń
    5. Tak masz rację 🙂 czasem daje wszystkie, tj 6 żółtek i trochę więcej mąki, około 2 kopiaste łyżki. Wkładam ciasto na 20 minut do zamrażarki. Wtedy jest go więcej i im więcej żółtek tym bardziej kruche. Pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń
    6. Można zagnieść ciasto i zamrozić na inny czas, albo od razu coś upiec, np ciasteczka 😜

      Usuń
    7. Dokładnie ☺️ pozdrawiam serdecznie Mariola

      Usuń
  4. Wygląda prześwietnie! Skosztowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A gdzie ser w tym serniku????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A właśnie chodzi o to,że to udawany sernik:) Sama wersja śmietankowa wiele osób "oszukała"- spróbuj a sam/a zobaczysz:)

      Usuń
    2. Na pewno wypróbuje bo wygląda super, a ciekawa jestem strasznie jak smakuje :)

      Usuń
  6. MOZE JESTEM NIE KUMATA ALE JAKIE DODAJEMY BUDYNIE W PROSZKU CZY ROZROBIONE CZEKAM NA ODPOWIEDZ BO MAM OCHOTE GO ZROBIC POZDRAWIAM ,DORIS

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie są wymiary formy?

    OdpowiedzUsuń
  8. na jaka ilosc mleka budyn?

    OdpowiedzUsuń
  9. Budyń dajemy w proszku do ubitej piany z białek z cukrem- nie rozrabiamy z mlekiem, i lekko miksujemy. Potem dodajemy śmietanę i lekko mieszamy z tą masą i wykładamy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Toffi, śmietankowy co to takiego ?

      Usuń
    2. To budyń 🙂 budyń o smaku śmietankowym i budyń o smaku toffi lub słonego karmelu też może być. Taki w proszku, pakowany w torebkach po 40 g każdy. Kupisz w każdym sklepie🙂 pozdrawiam Mariola 🤗

      Usuń
  10. ciasto wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  11. Upiekłam, w innej wersji smakowej, ale przyznaję że ciasto jest super, na pewno do powtórzenia, dziękuję za przepis i zapraszam do obejrzenia mojego efektu :) http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2014/04/smietanowiec-bananowo-malinowo-cytrynowy.html

    OdpowiedzUsuń
  12. nie wiem czy dobrze zrozumialam , 3 zółtka do ciasta a reszte żółtek ?? zostaja ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, reszta żółtek zostaje:)

      Usuń
    2. Ja dodaje żółtka po jednym do ubitych białek .dodatkowo po 1łyzce budyniu śmietankowego jest ok.

      Usuń
  13. a śmietana 18 kwaśna

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja to ciacho znam pod nazwą STYROPIAN, pyszotka, najukochańsze ciasto mojego mężusia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się "Styropian" bardzo podobny w smaku, tam jednak jest jeszcze dodatek wiórek kokosowych, a więc chyba jeszcze lepszy:)

      Usuń
  15. Zrobiłam z tego przepisu i wyszło super i super szybko zniknął :-) za tydzień robię kolejny raz.

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaka smietane to tego najlepiej dodac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietanę 18 % tłuszczu- próbowałam różnych firm- nie ma różnicy:)

      Usuń
    2. Nigdy nie jadlam takiego sernika napewno wyprobuje wygląda apetycznie

      Usuń
  17. pyszota polecam

    OdpowiedzUsuń
  18. A ile cukru waniliowego ? :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto rewelacyjne,wszystkim smakuje.Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy yr 6 ubitych białek podzielić na 3 do 3 nufyni?

      Usuń
    2. 2 białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy 1/2 szklanki cukru. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budyń czekoladowy. Miksujemy chwilę, aż masa będzie gładka. Dodajemy 1 śmietanę. Tak samo robimy z pozostałymi budyniami. Pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń
    3. Lub można 6 ubitych bialek podzielić na 3 równe części do 3 różnych budyni.🙂

      Usuń
  20. świetne, robiłam już, jutro będę robić kolejny raz :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. piękne ciasto nic dodać nic ująć na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  22. czy można użyć jogurtów zamiast śmietany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale polecam te bardziej gęste- typ grecki- w przeciwnym razie( gdy jogurty będą rzadkie- radzę dać jeszcze ok 1 łyżkę więcej proszku budyniowego, pozdrawiam

      Usuń
  23. Smietane dodac prosto z opakowania czy wczesniej trzeba ja ubic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba ubijać:) Bezpośrednio z kubeczka,pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Jak chcesz ubić śmietanę 18 proc?

      Usuń
    3. Da się 👍 tylko potrzebna śnieżka w proszku w proporcjach jak na mleko: szklanka śmietany -1 śnieżka 🙂 pozdrawiam Mariola

      Usuń
    4. Tylko oczywiście nie do tego ciasta 🙂 bardziej jeśli chcesz użyć takiej śmietany zamiast kremówki 😉

      Usuń
  24. witam a czy ciasto rośnie? bo chciałam upiec w tortownicy i niewiem czy dać mniej składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podczas pieczenia lekko rośnie ale potem spadnie trochę z wielkosci:) Na tortownicę standardową można dać te same proporcje,pozdrawiam!

      Usuń
    2. dziękuję bardzo już się zabieram za pieczenie:-)pozdrawiam

      Usuń
  25. Przyjrzałam się osobom, jakie ma Pani w swoich kręgach. Każdy profil , jaki sprawdziłam - tylko zdjęcie, imię+nazwisko i zero aktywności. To od razu rodzi podejrzenie, że profile są sztucznie wytworzone. To raczej niegodne postępowanie, nie uważa Pani, droga kuchareczko? :-) Może jakieś wyjaśnienie, tutaj w komentarzach?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. SŁUCHAM??? Może nie umie Pani skorzystać z funkcji przejdz do linka bloga?...Hmm ludzie którzy mnie obserwują, piszą a ja obserwuje ich- to osoby prowadzące blogi od których czerpię inspiracje, a oni czasem także ode mnie. Jest mi bardzo przykro bo nie wiem o co Pani, pani BASIU chodzi. Proszę o jakieś konkretne zarzuty. Nie jestem kuchareczką, jestem z zawodu filologiem germanistą, a ten blog i pieczenie to moja pasja, nie praca.Proszę się wyrażać jasno i odwiedzać blogi moich znajomych obserwatorów- wystarczy kliknąć w link obok zdjęcia profilowego- tak się to robi- pozdrawiam!

      Usuń
    2. Pani Basiu z Krakowa. Radzę popracować nad sobą a nie śledzić cudze profile i oczerniać. Nie chcesz, nie czytaj. Proste. Ale skoro nie wiesz kobieto co zrobić z wolnym czasem to może zabaw się w kuchareczkę

      Usuń
  26. Czy można do tego ciasta użyć słodkiej śmietanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam, nie polecam slodkiej śmietanki, mozna zamiast 18procentowej użyć tą samą ilość jogurtów greckich, pozdrawiam!

      Usuń
  27. Zrobiłam i dolna warstwa masy delikatnie wsiąkła mi do ciasta kruchego...co zrobiłam źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, witaj, prawdopodobnie twój piekarnik ma lekko przepaloną od spodu spiralę/ grzałkę- Jak mój zresztą:)- dlatego zmieniłam na witrynę:)) . Przed wylaniem masy na ciasto możesz podpiec je uprzednio w piekarniku ( ok 7 minut- wtedy zamykamy "pory ciasta"=jakkolwiek to nie brzmi:))).

      Usuń
  28. Dzisiaj pieklam to ciasto , zamiast pudru polałam czekoladą
    Wyszło pyszne
    Wszystkim polecam ten przepis ��

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam a czy gdybym zrobiła piankę i na koniec podzieliła na 3 części i dodała odpowiednio budynie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj:) Oczywiście tak też można:)

      Usuń
  30. Witam do kazdego budyniu 6 bialek ubić???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Jest opisane: 2 biała ubijamy na sztywno z cukrem, po czym dodajemy proszek budyniowy i lekko miksujemy. Tak postępujemy z każdą warstwą:)
      Pozdrawiam, MAriola

      Usuń
  31. Pyszne :) :)

    OdpowiedzUsuń
  32. do kazdej masy po 3 budynie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj:)
      2 białka ubijamy na sztywno z cukrem, po czym dodajemy proszek budyniowy( 1 do każdej masy) i lekko miksujemy. Tak postępujemy z każdą warstwą:)
      Pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  33. Mam pytanie czy te smiatany to maja byc takie slodkie geste ?

    OdpowiedzUsuń
  34. ludzie zadajecie w kolo te same pytania , wystarczy przeczytać przepis ze zrozumieniem albo wczesniejsze odpowiedzi autorki a nie powtarzac zadanych wcześniej pytań.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo słuszna uwaga. Pozdrawiam. Moje ciasto w piekarniku.

      Usuń
    2. A co za tempe baby w kółko to samo

      Usuń
    3. Nie obrażajmy innych tutaj proszę ❤️

      Usuń
  35. Spoko, jak mam chwilę to odpiszę chętnie na komentarze, ale nie zawsze jestem w stanie odpisywać na bieżąco.. :) Pozdawiam , Mariola

    OdpowiedzUsuń
  36. A mozna zastapic smietane 18 % na 12%>.

    OdpowiedzUsuń
  37. Jest rewelacyjny mam ten przepis i często piekę ,znika jak ciepła bułeczka

    OdpowiedzUsuń
  38. Wyglada super! Jutro biore sie za pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  39. Sernik boski 😍 Dodałam wszystkie żółtka do ciasta i jest ok 👌 zamiast budyniu toffi dałam malinowy. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj:)
      Z malinowym musi być boooski! Cieszę się, że przepis się przydał i pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  40. A jesli nie mam smietany 18 tylko gęsta 30 lub 35 slodka do ubijania... ktora wybrac i ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten sernik jest bardzo dobry,proszę nie kombinować, śmietana 18 i koniec tematu

      Usuń
  41. Witaj, Nie polecam 30%-owej śmietany- jest zbyt ciężka i źle łączy się z masą pianowo- cukrową. Uzyj jednak 18%owej lub jogurtu greckiego. Mariola

    OdpowiedzUsuń
  42. Witam pyszne ciasto pięknie wyrosło i moje łasuchy nawet ciepłe kroili i zajadali w świeta napewno bedzie u nas na stole

    OdpowiedzUsuń
  43. Odpowiedzi
    1. Szkoda, a możesz napisać konkretnie co z nim nie tak? Ciasto można dowolnie modyfikować - może spróbuj z innym smakiem budyniu? Pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  44. Piekarnik Góra dół czy tylko dół

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      Ja piekę bez termoobiegu- w standardowej witrynie do pieczenia:)Mariola

      Usuń
  45. w tym przepisie są 3 żółtka a w przepisie z budyniami śmietankowymi jest 5, czy mogę dać tuteż 5? i czy budynie mają być z cukremm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście- ciasto będzie bardziej kruche:) Budynie bez cukru, pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  46. Ile dni wcześniej można upiec taki sernik? I jak go przechowywać? w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można go przechowywać ok 3 dni w chłodnym pomieszczeniu, ale nie polecam w lodówce( Ogólnie ciasta kruche- pieczone(nie przekładane kremem) nie przechowujemy w lodówce , bo tracą kruchość.
      A kruche z kremem - jak najbardziej tylko lodówka.

      Usuń
  47. Piekłam i bardzo smakował moim wnukom ,dzisiaj piekę kolejny raz.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  48. Ja je zrobilam w wersji z serkiem homogenizowanym i do warstwy z toffi dodalam pokruszone krówki. Równiez robilam o innych smakach, truskawkowo-pomarañczowo-cytrynowy

    OdpowiedzUsuń
  49. Pierwsze ciasto jakie w życiu upieklem, po wylaniu pierwszej masy budyniowej wyspałem rodzynki, a po upieczeniu polalem czekolada i posypalem wiorkami kokosowy, przepyszne. Dzięki za przepis.��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Mniam ! Pełnia szczęścia z tą czekoladą:) Pozdrawiam, Mariola:)

      Usuń
  50. Wygląda rewelacyjnie. Chce spróbować. Proporcje na jaką blachę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Doroto,
      Blacha standardowa 25 x 36 cm:) Udanych wypieków, Mariola:)

      Usuń
  51. To ciasto powinno się raczej nazywać budyniowiec niż sernik, jednak jest różnica między sernikiem a masą budyniową, większości mojej rodziny nie zasmakuje z tego powodu , że nie lubią ciast z taka masą.... jednak wolę sernik w wersji ortodoksyjnej z serem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Droga,
      Budyniowiec to ciasto z kremem budyniowym, a nie pieczone ciasto:)
      To jest sernik bez sera.
      Z góry nie zakładaj - spróbuj! Twoja rodzinka na pewno polubi to ciacho. Szczególnie, że nie jest ciężkie jak typowy sernik z tłustym serem i kilkoma jajami, masłem itd. Na końcówkę lata w sam raz:) Pozdrawiam CIę:)

      Usuń
  52. Super przepis😍 dzisiaj piekłam Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  53. Super ciasto. Zrobiłam i bardzo polecam :)
    Radzę tylko użyć dużych jajek bo ja użyłam małych i po ubiciu nie było za wiele masy i nie wyszło takie śliczne jak w przepisie ale i tak super przepis ❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Piga!
      Ja używam jajek o rozmiarze "L". Fajnie że Ci smakowało:) pozdrawiam, Mariola:)

      Usuń
  54. Właśnie upiekłam zobaczymy jak smakuje.niewiem czemu ale pękł po bokach.ale posypka zakryje tą usterkę.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  55. Witaj- bardzo się cieszę , że skusił Cię przepis.
    Ten Nibysernik czasem pęka, gdy otwiera sie podczas pieczenia,
    Staraj się także dość równomiernie "rozkruszyć" ciasto na wierzchu ( zarówno boki jak i środek - tyle samo ciacha kruchego) .
    No i najlepiej studzić w lekko uchylonym piekarniku/ nie wyjmować ,
    Pozdrowienia:) Mariola

    OdpowiedzUsuń
  56. A dla mnie opadł bardzo��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Spróbuj następnym razem zostawić po upieczeniu w piekarniku na ok 3-4 godziny. Nie wyjmuj ciepłego ciasta od razu z piekarnika. Pozdrawiam!:)

      Usuń
    2. Robiłam to ciasto 2 razy Udało się super Placek jest pyszny. polecam

      Usuń
  57. Upiekłam tydzień temu...bardzo dobry,jutro będę piekła jeszcze raz ale spróbuję dodać kawałeczki brzoskwini
    ..Mam nadzieję,że się uda��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napewno wyjdzie przepyszny😀 qby owoce nie opadły całkiem na dno, oprócz je lekko budyniem śmietankowy i lekko wymieszaj z masą. Buziaki i wesołych świąt Bożego Narodzenia, Mariola🎅

      Usuń
  58. Skorzystałam z przepisu , ciasto wyszło przepyszne , bardzo ładnie prezentuje się wizualnie ��

    OdpowiedzUsuń
  59. Jest zarabiste i szybko się to robi pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego

    OdpowiedzUsuń
  60. Nie wiem co zrobiłam źle, ale masy wyszły mi płynne po dodaniu śmietany i wypływają z blachy podczas pieczenia 😞

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      Oto co mogło pójść nie tak:
      białka nie były ubite na sztywno z cukrem
      za długo mieszałaś śmietany z masą
      za niska brytfanka
      Masy powinny mieć konsystencję śmietany.
      Proszę daj znać czy jednak masy się ścięły po upieczeniu- byc może powodem wypływania masy była za mała brytfanka?
      Pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  61. Mariolu, świetny ten Twój serniczek. Lekki jak piórko, rozpływający się w ustach. Dzięki za przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  62. Chciałabym bardzo podziękować Pani za ten przepis, ciasto jest przepyszne! Jestem pozytywnie zaskoczona jak bardzo mi oraz wszystkim, którzy spróbowali tego wypieku smakowało. Ten przepis znalazłam niedawno, a od tej pory upiekłam ten placek już kilka razy, także mówi to samo za siebie ;-) Jednak mała uwaga ode mnie: wykorzystałam 6 żółtek i polecam tak zrobić (zużyłam całe jajka, skoro potrzebujemy 6 białek do kolorowych mas), dzięki temu ciasto jest niezwykle kruche, wręcz ten smak zachwyca. Serdecznie pozdrawiam! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, dziękuję serdecznie za miłe słowa 😘cieszę się bardzo że smakowało 😊co do ilości żółtek - świetna sugestia, będę tak robić, pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  63. Czy po dodaniu smietany mozna ja wymieszac mikserem czy trzeba recznie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      Trzeba ręcznie, najlepiej silikonową łopatką bądź drewnianą łyżką. Inaczej masa stanie się bardzo rzadka i ciasto kruszone na wierzch wpadnie do środka -tym samym ciasto popęka i będą dziury.
      Pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  64. A czy budyń może być z cukrem taki właśnie posiadam smak czekoladowy reszta jest bez cukru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj:) Jasne, że tak. Zmniejsz tylko ilość cukru z 1 1/2 szklanki do 1 i 1/4 szklanki i będzie OK:) pozdrawiam,Mariola

      Usuń
  65. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  66. Witam, jeśli dodam budynie o gramaturze 64 g to ciasto nie wyjdzie? Czy poprpstu bardziej zwarte bedzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      Proponuje użyć budyniu o gramaturze 40 g, bądź użyć 2/3 opakowania budyniu 64 g. Użycie za dużej ilości proszku budyniowego może sprawić , że masa będzie zbita i nie tak przyjemna, piankowa w smaku;) Pozdrawiam:* Mariola

      Usuń
  67. Czy zamiast budyniu toffi mogę użyć budyniu o smaku słonego karmelu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, oczywiście że tak, można kombinować z różnymi smakami☺️pozdrawiam

      Usuń
  68. Śmietana z lodówki czy temperatura pokojowa?

    OdpowiedzUsuń
  69. Śmietana schłodzona czy temperatura pokojowa

    OdpowiedzUsuń
  70. Wyrośnięte przeszło 10cm ale po godzinie w środku nie upieczone.Górę nakryłam i dopiekam dalej.Zobaczymy co będzie��

    OdpowiedzUsuń
  71. Moje cisto urosło przeszło 10cm,a w środku jest rzadkie.Dopiekam półgodziny ale już chyba wyjmę🤦‍♀️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, nie mam pojęcia czemu jest rzadkie, nie otwieraj w trakcie pieczenia, to ciasto musi się piec ok. 1 godz. Bez otwierania piekarnika w temp. 180 stopni. Musi stygnąć w piekarniku, nie kroimy na ciepło. Jeśli było płynne w srodku( a otwierałas przed upływem godziny) to opadnie😔 proszę napisz czy jednak Ci wyszło 😘pozdrawiam

      Usuń
  72. Czy piekarnik gora dół ustawic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, Wtedy piekłam bez termoobiegu na 60 minut góra dół środkowa półka piekarnika, 60 minut. Można piec z termoobiegiem ale skrócić czas o jakieś 7 minut, pozdrawiam Mariola 😘

      Usuń
  73. ile gramow margaryny? Nie jest napisane? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Dagmara, do kruchego użyłam kostkę margaryny, standardowa ma 250 g🙂 pozdrawiam Mariola

      Usuń
  74. ciasto jest przepyszne lepsze od sernika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ❤️ Dziękuję i życzę Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych 🤗

      Usuń
  75. Ciasto super ja go znam pod nazwą styropian. Fajny pomysł z urozmaiceniem smaków. Ja zrobiłam czekoladowo waniliowy też jest super.☺️

    OdpowiedzUsuń
  76. Witam.własnie upiekłam i mam wrażenie że chyba za bardzo kruche się zrobiło.Temperature zmniejszyłam trochę bo mój piekarnik tak ma.w smaku bardzo dobre ale jakieś takie nie wysokie i warstwy nie takie jak ba zdjęciach.Czemu tak wyszło.Musze wziąć do pracy na imieniny,Nie mam wyjścia.pozdrawiam.Napewno jeszcze jedno podejście do niego zrobię.😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Kochana, przykro mi ze nie spełniło Twoich oczekiwań 😔 oto co mogło pójść nie tak:
      1. Za długo wyrabiała kruche ciasto i zaczęło być glinkowate a po upieczeniu krucho- suche- skróc czas wyrabiania tylko do połączenia ciasta
      2. Ponakluwaj surowe ciasto widelcem przed wylaniem warstw smietanowych
      3. Przy miksowaniu warstw śmietanowych dobrze rozmiksuj cukier z bialkami- ma być sztywna przed dodaniem budyniowego proszku-wtedy warstwy śmietanowe się utrwala, będą wysokie i będą ładne "przejścia" kolorów mas. Pamiętaj też aby druga część ciasta kruchego (wierzchnią) delikatnie rozłożyć-nie dociskając (co powoduje zapadanie bądź wyrastanie nieownomierne) ps wszystkiego najlepszego z okazji imienin💗🌹pozdrawiam Mariola

      Usuń
  77. Pomocy zapomniałam dać budyń. Co teraz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, szkoda że teraz dopiero odp. Mam nadzieję że nie było katastrofy, a wyszło Ci poprosto ciasto a"la bezowe. Kurczę, napisz proszę jak wyszło... Wesołych świąt 🤗🤗🤗 Mariola

      Usuń
  78. Na jaki tryb ustawić piekarnik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy piekłam bez termoobiegu. Góra dół. Pozdrawiam, Mariola 🙂

      Usuń
  79. Super przepis, aż ślinka cieknie i chciałoby się zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  80. Zrobiłam to ciasto :) wyszło przepyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  81. Witam, czy zamiast śmietany 18 może być 12? Bo taka przez przypadek kupiłam😕

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że tak👍 może być też gęsty jogurt np grecki, pozdrawiam Mariola 🙂

      Usuń
  82. Jaki wymiar blaszki?🙂

    OdpowiedzUsuń