Ciasto Weekendowe

 

Weekend to czas odpoczynku… Przynajmniej dla większości z nas;) Osłódźmy sobie więc te chwile wiosennym, lekkim biszkoptem w równie wiosennych kolorach. Bardzo kremowe, nasączone ciacho spojone owocowymi galaretkami będzie przyjemnym, słodkim podsumowaniem leniwego już wiosennego wypoczynku. Ciasto wykonałam w blaszce 22 x 25 cm. Najlepiej smakuje mocno schłodzone:)

Składniki na biszkopt:

3/4 szklanki cukru

3-4 krople aromatu waniliowego

4 jaja

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki letniej wody

Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier i ubijając mikserem na najwyższych obrotach. Dodajemy po jednym żółtku oraz wodę miksując. Następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30-35 minut w temp 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa blaty. W jednym szklanką wykrawamy krążki.

Składniki na krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

2 żółtka

cukier waniliowy

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

250 g masła

+ 2 łyżki kakao

Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i ponownie miksujemy.

Dodatkowo:

nasączenie: 1 szklanka gorącej wody+ 3 łyżki cukru + sok z cytryny

galaretka agrestowa lub kiwi rozrobiona na 1 ½ szklanki gorącej wody

galaretka truskawkowa rozrobiona na 2 szklanki gorącej wody


WYKONANIE:

blat biszkoptowy + nasączenie

 

krem waniliowy

 

blat z dziurkami + nasączenie

 

galaretka zielona

 

przykrywamy dziurki krążkami biszkoptowymi +nasączamy krążki


krem kakaowy

galaretka truskawkowa


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz