Ciasto Alibi

Witajcie w Nowym Roku Kochani ! Zapraszam serdecznie na nowe, słodkie „małe co nieco” :) Biszkopt to ostatnio mój faworyt jeśli chodzi o wykonywanie przekładańców. Jest dość szybki w przygotowaniu, a i poleżakować kilka dni może. Jakiś czas temu wymyśliłam sobie tego cudaka z kremowym, słodkim przełożeniem , nasączeniem herbatkowym z nutą malibu i oczywiście biszkoptem w roli podstawy. Całość przełamałam dżemem porzeczkowym i posypałam wiórkami. Wyszło całkiem spoko:) Słodziutkie , kremowe i wilgotne, o lekko kokosowym posmaku.

Składniki na biszkopt :

6 jaj

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo żółtka i dalej ubijamy na najniższych obrotach. Potem przesiewamy mąkę i lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy 25 x 36 cm. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 równe blaty ( z blatu wierzchniego ścinamy „skórkę” i kruszymy ( okruszki wykorzystamy na wierzch)

Składniki na krem :

2 budynie o smaku waniliowym

500 ml mleka

4 łyżki likieru „Malibu”

6 łyżek cukru

250 g masła

Z mleka, cukru, likieru i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.

Dodatkowo:

nasączenie: 100 ml likieru „Malibu” +100 ml lekko osłodzonej, przestudzonej herbaty

200 g dżemu z czarnej porzeczki

50 g wiórek kokosowych

okruszki biszkoptowe

WYKONANIE:

blat biszkoptowy +nasączenie +dżem porzeczkowy

 

1/2 kremu

  

 

 blat biszkoptowy+ nasączenie + 1/2 kremu

 

 posypujemy okruszkami biszkoptowymi i wiórkami kokosowymi 

 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz