Składniki na skrzydełka z curry w miodzie :
- 2 kg skrzydełek z kurczaka
- 1 paczka curry
- przyprawa typu kucharek
- 2 ząbki czosnku( lub czosnek granulowany)
- olej do smażenia
- 200 ml sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
Skrzydełka posypujemy przyprawą curry i kucharkiem (można doprawić je też lekko pieprzem i solą) Dokładnie mieszamy rękoma, tak, aby każde skrzydełko było obtoczone w przyprawach.
Na głęboką patelnie typu wok wlewamy ok 4 łyżki oleju. Rozgrzewamy.Wykładamy skrzydełka. Dodajemy czosnek. Smażymy ok 15 minut, obracając skrzydełka i kontrolując stopnień wysmażenia.
Następnie wlewamy sos sojowy. Przykrywamy patelnię. Dusimy ok. 25 minut.
Po upływie czasu duszenia, dodajemy miód i dusimy jeszcze ok. 8 minut, ale już nie przykrywamy patelni.
Skrzydełka przekładamy na duży talerz, bądź do naczynia żaroodpornego. Smakują wyśmienicie zarówno na zimno jak i na gorąco.
Smacznego!
Genialny przepis! Szukałam czegoś takiego, na pewno wypróbuję. Powiedz mi co myślisz, aby zrobić zamiast na patelni to w piekarniku? Niestety nie mam woka :(
OdpowiedzUsuńHej Redhead:) Myślę że w piekarniku w naczyniu żaroodpornym da radę:) Pozdrawiam Cię serdecznie!
UsuńAkurat dzisiaj będę próbowała Twojego przepisu! :) Już nie mogę się doczekać <3
UsuńW piekarniku czy na grillu wychodzą świetnie. .trzeba tylko aby wcześniej trochę postaly we wszystkich przyprawach
OdpowiedzUsuńZgadza się- zawsze lepiej dłużej pomarynować, żeby nasiąkły aromatem i smakiem przypraw:) Pozdrawiam!
UsuńPrzepyszne są te skrzydełka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
😘
Usuń