Lubię wielowarstwowe wypieki- to już wiecie:) Tym razem jednak nie na słodko, a w wersji wytrawnej, obiadowej. Zapiekanka to fajna,"jednonaczyniowa" potrawa, która praktycznie robi się sama- nie trzeba doglądać,dusić, gotować. Wystarczy przygotować składniki i wstawić do piekarnika. Moja propozycja ma kilka warstw smakowych od szynki, salami, papryki z cebulką, papryczek z serem feta po ser żółty. Oczywiście bazowym składnikiem jest tutaj makaron- tym razem kokardki. Sycąca i smaczna.
Składniki na zapiekankę wielowarstwową:
- opakowanie makaronu kokardki
- 400 g szynki
- 150 g cienkiej kiełbasy
- 6 plastrów salami
- 200 g sera żółtego
- pół strąka papryki
- 2 małe cebule
- opakowanie papryczek z serem feta w oliwie z oliwek
- oregano
- sól
- pieprz
Sos na wierzch:
- 4 łyżki śmietany
- 1 jajo
- ok. 60 g sera żółtego
Ser zetrzeć na tarce, dodać jajo i śmietanę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Zapiekanka:
Makaron gotujemy do miękkości i odcedzamy dokładnie na sitku.
Szynkę, salami i kiełbasę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebule szklimy i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i kiełbasę.Doprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła. Wykładamy 1/4 makaronu.
Jako drugą warstwę kładziemy 1/2 szynki
Posypujemy częścią tartego sera i oregano
Wykładamy warstwę cebuli z papryką i kiełbasą.
Pokrywamy kolejną warstwą makaronu
Wykładamy drugą część szynki, posypujemy serem żółtym i wykładamy opakowanie papryczek z serem feta
Wykładamy kolejną warstwę makaronu
Kładziemy salami pokrojone w kostkę
Przykrywamy ostatnią częścią makaronu i polewamy sosem
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180-190 stopni
Posypujemy posiekaną natką pietruszki
Smacznego!
takie dania lubię:) dzisiaj tez będę robić zapiekankę na obiad:)
OdpowiedzUsuńO fajnie:) Na pewno będzie przepyszna
OdpowiedzUsuńPiękna zapiekanka :) Widać Mariola że ją dopieściłaś. :)
OdpowiedzUsuńjaka śmietana
OdpowiedzUsuń