Bankietówki Jagodowy Gaj

Te bankietówki to połączenie smaku czekolady z „prądem:)”z przepyszną jagodową frużeliną i orzechowym ciastem biszkoptowym. Mocno nasączone roztworem kawy i spirytusu ciastko zaspokoi ochotę na „coś słodkiego” nawet najbardziej wybrednego smakosza. Jeśli lubicie cukierki „Malaga” to te ciastka są do nich nieco podobne w smaku:)Z podanych składników i proporcji możecie wykonać ciasto o smaku bankietówek Jagodowy Gaj( o wymiarach standardowej blachy:25x36cm) jeśli nie chce się Wam bawić w wycinanie:)lub około 15 ciastek bankietowych, jeśli skusicie się na wersję wycinankową:)
Składniki na spód biszkoptowy ciemny:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Foremką wycinamy kształty odpowiednie do formy bankietowej.
Składniki na ciasto orzechowe:
250 g krojonych orzechów włoskich
5 jaj
szklanka cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na bezę. Dodajemy żółtka, lekko mieszając. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i orzechy. Dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 -40 minut w temp 170 stopni. Studzimy.Foremką wycinamy kształty odpowiednie do formy bankietowej.
Składniki na frużelinę jagodową:
250-300 g mrożonych jagód
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczej rozrrobiona w 1 łyżce wody
1 łyżeczka żelatyny
Jagody zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu. Gdy się zagotują, dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie. Do powstałej masy dodajemy żelatynę rozrobioną w 1/4 szklanki gorącej wody. Mieszamy(masa dość szybko gęstnieje, ale zawsze można lekko podgrzać)
Składniki na masę pawełkową:
2 batoniki typu „Pawełek” o smaku adwokata
200 g mlecznej czekolady
100-150 g cukru
½ szklanki mleka
300 g masła roślinnego
ok. 80 ml wódki
Batoniki, czekoladę i cukier rozpuszczamy w mleku, podgrzewając. Gdy masa będzie mieć gładką konsystencję, zestawiamy z ognia i studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce masy czekoladowej i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Następnie bardzo powoli wlewamy wódkę i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką.
Dodatkowo:
nasączenie: 2 kieliszki wódki+ 100 ml kawy rozpuszczalnej
rodzynki płatki migdałowe
WYKONANIE
biszkopcik ciemny+ nasączenie
frużelina jagodowa(chwilę studzimy przed polożeniem masy)+masa pawełkowa( wyciskamy szprycą, wygładzamy łyżką)
biszkopcik orzechowy
polewa + dekoracja z płatków migdałowych i rodzynek
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. I co mam napisać i co? Cuda na patyku :))) zapraszam na placki ziemniaczane z pieczarkami i orzechami a co, też zaszalałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pod wrażeniem !!! Wyglądają przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, są cudowne :) Uczta dla podniebienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ciekawa propozycja. Muszą być pyszne.
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Nieustannie podziwiam Ciebie i Twoje bankietówki... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bankietówki są super :) fajne masz pomysły Mariolu :)

    OdpowiedzUsuń