Krążki cebulowe (onion rings)

  

 

 

Witajcie w Nowym Roku! Życzę Wam aby był dużo lepszy i spokojniejszy od poprzedniego.. Dziś nietypowo, bo nie na słodko, a przekąskowo. Myślę, że przepis w sam raz na karnawał: pyszne, chrupkie cebulowe krążki idealnie nadadzą się jako przekąska na domówki. Megaproste i bardzo szybko znikają, a niektórzy dają się nabrać , że to smażone kalmary :)))

Składniki na krążki cebulowe:

2 duże cebule

200 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

szczypta czosnku w proszku

1 jajo (L)

250 ml mleka

4 łyżki bułki tartej

4 łyżki płatków kukurydzianych ( rozgniecionych)

olej do smażenia

Cebulę obieramy. Kroimy w plastry( ok 0,5 cm) – plastry rozdzielamy na pierścienie.

(*mój sposób na krojenie cebuli: obraną wkładam na 20 minut do zimnej wody)

Mąkę mieszamy z proszkiem, solą i czosnkiem. 

Każdy cebulowy pierścień obtaczamy w tej mieszance i odkładamy na deskę.

Do reszty mąki dodajemy mleko, jajo i dokładnie mieszamy. ( ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany).

 

Krążki zanurzamy w cieście i dokładnie obtaczamy w mieszance płatków i bułki tartej. 

 

Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Osączamy na papierowym ręczniku

Smacznego!

 

p.s sorry za jakość zdjęć: robione na szybko telefonem, przed Sylwestrem- sami rozumiecie:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz