Ciasto Latte Macchiato



Bardzo lubię ciasta bazowane na zwyczajnym, tradycyjnym biszkopcie- tutaj można poszaleć ze smakami mas czy kremu. Latte Macchiato to połączenie delikatnej słodyczy kremu Milky Way z wyrazistym smakiem prawdziwej kawy. Smaczku dodaje kropkowane nasączenie ( przy odpowiednim krojeniu otrzymujemy bonus w postaci fajnego wzorka na spodzie ciacha : ) ). Ciasto słodkie, ale przełamane goryczką kawy z alkoholem- sprawdzi się więc dla dorosłych ; ) . Blaszka 22 x 25cm.

Składniki na biszkopt:

4 jaja

3/4 szklanki cukru

½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki letniej wody

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.

 Składniki na masę Milky Way:

½ szklanki mleka

1 szklanka cukru

cukier waniliowy

2 szklanki mleka w proszku

250 g masła

Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym około 3 minuty.Odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puch. Powoli dolewamy ostudzone mleko z cukrem i miksujemy. Następnie wsypujemy mleko w proszku i początkowo mieszamy, a potem miksujemy.

Dodatkowo:

poncz: 3 łyżeczki kawy sypanej zalewamy 150 ml gorącej wody- odcedzamy fusy. Do naparu dodajemy 2 łyżki spirytusu i 2 łyżeczki cukru)

cukier puder do posypania po wierzchu

WYKONANIE

biszkopt + nasączamy „kropkując” ( ja użyłam do tego część szprycy cukierniczej:))



masa Milky Way


blat biszkoptowy

cukier puder

Smacznego!

 

1 komentarz: