Rogale z masą orzechową ( bez maku)

Cześć moi Mili! Już niebawem, już za chwilę mamy święto św. Marcina. A jak św. Marcin to rogale. Ja proponuję Wam mniej pracochłonną ich wersję – bo drożdżową- i bez maku- bo jak niektórzy pisali- nie przepadają za nim. A więc powstały rogale proste w wykonaniu, ze smacznym , sycącym orzechowo – pomarańczowym nadzieniem ; ) Polecam. Z podanych proporcji wyjdzie ok. 20 sporych sztuk.

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

30 g świeżych drożdży

1/4 szklanki letniego mleka

1 łyżeczka cukru

Pozostałe składniki:

2 jaja

1/2 szklanki ciepłego mleka

1/4 szklanki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

125 g rozpuszczonego masła

szczypta soli

Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką.

Nadzienie :

80 g masła

2 łyżki miodu

½ szklanki cukru

½ szklanki mleka

200 g zmielonych orzechów włoskich

2 łyżki kakao

100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masło, miód, cukier i mleko doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy orzechy , kakao a następnie skórkę pomarańczową. Mieszamy, chwilę gotujemy i lekko studzimy . Masa ma mieć konsystencję budyniu.


Dodatkowo:

2 żółtka do posmarowania po wierzchu

WYKONANIE:

ciasto rozwałkowujemy na koło a następnie w trójkąty

na każdy trójkąt wykładamy 1-2 łyżeczki masy

 

  trójkąty zwijamy od podstawy do końca rogalika, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia

 

smarujemy żółtkiem


pieczemy ok. 25 minut w temp. 175-180 stopni

 

można polukrować ( u mnie saute, ale nie było czasu na lukier ; )

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz