Ciasto Jesienne

Mimo wszystko lubię jesień: ) Mimo , że bywa ponuro, deszczowo i smutno, to ta pora roku wybitnie skłania do refleksji nad życiem, jego sensem i w ogóle pytaniami jak to się stało, że w ogóle świat się zaczął… A że tego typu przemyślenia bywają dłuuugie i dość przygnębiające- pozwolę sobie Wam je osłodzić ; ) Poniższe ciasto to słodka skarbnica darów jesieni: orzechy, marchewka( !) i miód… Słodkie, nasycone aromatami- polecam! Mniejsza blaszka 22 x25 cm.

Składniki:

4 jaja

1 szklanka oleju

1 szklanka cukru

cukier waniliowy

pół łyżeczki soli

1 ¾ szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżki miodu 

5 dużych marchewek ( po starciu ok. 1 ¾ szklanki)

1 ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Orzechy włoskie drobno siekamy. Jaja ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dolewamy olej. Ubijając, dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą.

  

Dodajemy cynamon i miód. Na końcu wsypujemy marchewkę i orzechy.

 

Miksujemy.

 

Wykładamy do blaszki 22 x 25 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Pieczemy 50 minut w temp. 175- 180 stopni. Studzimy.

Polewa:

3 łyżki cukru pudru

4 łyżki przegotowanej wody

3 łyżki masła

3 łyżki kakao

Cukier rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy masło. Rozpuszczamy. Przesiewamy kakao przez małe sitko. Całość roztrzepujemy dokładnie widelcem.

Polewamy ciasto polewą czekoladową.

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz