Babeczki Tulipan

Niedzielnym popołudniem powracam z dość szybkim i ciekawym przepisem na babeczki muffinkowe, jak Babka Tulipan. Te małe słodkości nie tylko wizualnie, ale i smakowo przypominają do złudzenia popularną w kręgach miłośników słodkości słynną Tulipanową babkę. W jej mini wersjach pominęłam dodatek maku, w przyszłości jednak wypróbuję je także z nim. Takie słodkie, urocze małe co nieco do popołudniowej herbatki :) 

Składniki: 
2 szklanki mąki 

3/4 szklanki cukru 

1 cukier wanilinowy 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/3 szklanki oleju 

1 szklanka mleka 

2 jaja 

Dodatki: 

kisiel wiśniowy lub truskawkowy bez cukru 

2 łyżeczki kakao 

WYKONANIE: 

W dużej misce mieszamy podstawowe składniki suche (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia), a w mniejszej mokre (olej, jaja i mleko) 

Do składników suchych dodajemy mokre i niezbyt długo mieszamy. 

Powstałe ciasto dzielimy na 3 miski: jedną pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy kakao-mieszamy, a do 3 kisiel-mieszamy. 

Powstałe ciasto dzielimy na 3 miski: jedną pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy kakao-mieszamy, a do 3 kisiel-mieszamy. 

 

Do formy na muffinki wykładamy papilotki bądź smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy naprzemiennie po 1 łyżce każdego z ciast.  

Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 25- 30 minut.  

Po ostudzeniu dekorujemy czekoladową polewą. 

 

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Takie mini porcje tulipanowej babki zdają się być też wygodniejszą opcją do zabrania ze sobą na wycieczkę w plener, na piknik lub garden party! Uroczo się prezentują. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje przepisy są najlepsze! Co przepis to bardziej smacznie, oby więcej takich pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbuję jutro, bo wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie jest to idealne ciacho do kawy. Pycha! Tylko jak się zatrzymać na jednej porcji? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam ile sztuk babeczek wychodzi z porcji ?

    OdpowiedzUsuń