CIASTO JAKUBA




Na zrobienie tego ciasta zdecydowałam się przeglądając gazetę z przepisami. Zachwycało słodkim, różowym wyglądem, a wiśnie w składzie kusiły... Nie pożałowałam tej decyzji. Mimo, że wypiek zawiera standardowy krem budyniowy , dzięki wiśniowej bezie i owocom smakuje zupełnie niepowtarzalnie. Jakby był nasączany lekkim sokiem letnich darów natury. No i ten słodki wygląd:)
Ciasto serwowane na przyjęciach na pewno zrobi na Waszych gościach wrażenie:)





Ciasto:


  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • kostka margaryny
  • 6 żółtek
  • opcjonalnie olejek waniliowy
Z podanych składników zagniatamy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia ,cukrem pudrem i kilkoma kroplami olejku waniliowego. Dodajemy margarynę posiekaną w kawałki i rozdrabiamy ją w mące. Następnie robimy dołek i wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę. Zagniatamy ciasto i formujemy w kulę. Chłodzimy ok godzinę w lodówce.




Po godzinie ciasto formujemy w gruby walec i dzielimy na 6 równych części. Dwie z nich rozwałkowujemy cienko do wymiarów małej blachy do ciasta. Wstawiamy do lodówki.



Beza wiśniowa:

  • 6 białek 
  • 6 łyżek cukru
  • 3 kisiele wiśniowe( ja dałam z cukrem)
  • szczypta soli
Białka miksujemy z dodatkiem soli na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier.Dokładnie miksujemy, po czym wsypujemy kisiele i miksujemy jeszcze ok. 2 minuty.


dodatek do bezy:  
  • ok 35 dag  wydrylowanych i odsączonych wiśni z kompotu

Krem:

  • 3 żółtka
  • 9 łyżeczek cukru
  • cukier waniliowy
  •  czubata łyżeczka mąki pszennej
  •  czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • kostka margaryny
Żółtka, cukry, mąki i pół szklanki mleka zmiksować na gładko. Pozostałe mleko zagotować i zalać masą budyniową. Wystudzić.
Margarynę utrzeć na puch. Partiami dodawać wystudzony budyń i miksować do uzyskania puszystego kremu.

WYKONANIE:

Z lodówki wyjmujemy dwa blaty ciasta. Jeden smarujemy 1/3 masy bezowej, na to wykładamy 1/3 wiśni i przykrywamy drugim blatem ciasta. 
 Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Studzimy.




Tak samo postępujemy z kolejnymi blatami.

Wystudzone blaty przekładamy kremem. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.







Smacznego!






28 komentarzy:

  1. Dużo z nim roboty ale na pewno warto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś to ciasto i polecam - naprawdę jest efektowne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Efektowne na pewno ale czy smaczne , oto jest pytanie dla mnie nie.

      Usuń
    2. Hejka, szkoda, że Ci nie smakuje 😔 no cóż, powiedz chociaż co dokładnie poszło nie tak? Pozdrawiam Mariola 🤗

      Usuń
    3. Jest za dużo proszku i wychodzi ciasto palace

      Usuń
  3. Bardzo fajne, przepadam za takimi przekładańcami ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. A reszte blatów jak pieczemy bo nie rozumiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto wykładamy do blachy, na to beze różową, wiśnie, ciasto i pieczemy:) W sumie do upieczenia są 3 takie blaty:)Pozdrawiam!

      Usuń
  5. właśnie zagniotłam ciasto :) jest jednolite, mięciutkie, ale ma białe kropeczki-jakby od śmietany, czy mimo to kontynuować? nie przeszkadza to?? wsadziłam do lodówki ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przeszkadza nic a nic- wszystko ładnie się wypiecze:) Pamiętaj tylko aby przy przekładaniu kremem upieczonych i ostudzonych blatów , docisnąc ciasto, aby ładnie się trzymało i nie rozpadało podczas krojenia:) Pozdrawiam Cię serdecznie, Mariola

      Usuń
  6. Pięknie wygląda, może sprostam, raczkuje w ciastach i zawsze brakuje mi wpisu o rozmiarze blaszki? Jak mała?:P Będę chciał zrobić raczej na 40x25.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, na pewno dasz radę:) Ciasto zrobiłam w blaszce 22x 25 cm, daj znać jak wyszło i czy smakowało, pozdrawiam Mariola

      Usuń
  7. wygląda bardzo apetycznie -muszę spróbować i upiec takie

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda za margaryna a nie masło:(

    OdpowiedzUsuń
  9. z powodzeniem mozna upiec 2 blaty i tez bedzie dobre i efektowne to nie jest hamburger w usa ludzie komu sie tak szeroko jak stodola usta otwieraja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      Jasne , że można. Nie zapominaj jednak, że ciacho kroić można także w cienkie "ciastkowe" plastry, nie w kostki porcjowane. Głównym atutem , obok smaku jest tutaj także efektowność.
      A w USA można także spotkać zupełnie zwyczajne hamburgery- zapewniam Cię:)Jeśli nie lubisz wysokich ciast przekładanych- to poczekaj na inne przepisy:) Pozdrawiam! Mariola

      Usuń
  10. Witam piękne ciasto mam pytanie czy to mają być kisiele wisniowe czy budynie

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam ciasto piękne mam pytanie czy to mają być kisiele wiśniowe czy budynim wiśniowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, dziękuję:) Kisiele wiśniowe do bez wiśniowych ( ciasto to beza wiśniowa + kruche)Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Czy można kupić budyń i ugotować. Zamiast tego kremu

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy może być coś innego zamiast wiśni? Nie lubię ciasta wiśniowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. https://znowcosupieklam.blogspot.com/2015/09/ciasto-morelka.html?m=1 pod tym linkiem coś podobnego ale z morelami i kisielem morelowym, w środku biszkopt czekoladowy no i pyszny krem ☺️ pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń
  14. Czy można w większej blaszce upiec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, oczywiście. Będzie trochę niższy ale da się 🙂 a na dużą blachę polecam wręcz identyczne ciacho. Tutaj link do przepisu http://znowcosupieklam.blogspot.com/2015/06/ciasto-wisniowiec.html pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń