Ciasto 3BIT -wersja na lato



 Ciasto 3 Bit to wyjątkowy słodziak, który z pewnością zachwyci każdego smakosza. Delikatny biszkopt, masa budyniowa i śmietankowa warstwa tworzą idealne połączenie smaków. W mojej wersji na lato zrezygnowałam z masy krówkowej oraz kremu na maśle, dzięki czemu całość wspaniale nadaje się na upalne miesiące. A z 3bita zrobił się 2-bit:) Przygotowanie tego ciasta wymaga nieco czasu, ale efekt końcowy jest tego wart. Zapraszam do wypróbowania!


Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa 1 (budyniowa):

  • 700 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 budynie o smaku waniliowym

Masa 2 (śmietankowa):

  • 500 ml mleka
  • 2 śmietanki "Śnieżka" w proszku
  • 2 łyżeczki żelatyny rozrobione w 1/4 szklanki gorącej wody

Polewa czekoladowa:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 3-4 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • Herbatniki- około 400 g.

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

  1. Ubijamy białka: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
  2. Dodajemy cukier: Stopniowo dodajemy cukier do ubitych białek, ciągle ubijając, aż powstanie sztywna beza.
  3. Dodajemy żółtka: Delikatnie dodajemy żółtka, miksując na najniższych obrotach miksera.
  4. Mieszamy z mąką: Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy z masą jajeczną.
  5. Pieczenie: Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Pieczemy w temperaturze 175°C przez 35 minut.

Masa 1 (budyniowa):

  1. Rozrabiamy budyń: W 200 ml mleka rozrabiamy proszek budyniowy.
  2. Gotujemy mleko: W pozostałych 500 ml mleka zagotowujemy cukier i cukier waniliowy.
  3. Dodajemy budyń: Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy do zgęstnienia.

Masa 2 (śmietankowa):

  1. Ubijamy mleko ze Śnieżkami: Ubijamy mleko ze Śnieżkami do uzyskania gęstej masy.
  2. Dodajemy żelatynę: Stopniowo dodajemy ostudzoną żelatynę, ciągle miksując, aż masa stanie się sztywna.

Polewa czekoladowa:

  1. Rozpuszczamy cukier puder: Cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie.
  2. Dodajemy masło: Dodajemy masło i podgrzewamy do jego rozpuszczenia.
  3. Dodajemy kakao: Przez sitko przesiewamy kakao i dokładnie roztrzepujemy widelcem.

Przełożenie ciasta:

Na upieczony i ostudzony biszkopt wylewamy gorącą masę budyniową.

Następnie układamy warstwę herbatników na masie budyniowej. Czekamy około 30 minut, aż budyń wystygnie.

Na herbatniki wykładamy masę śmietankową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.


Całość polewamy polewą czekoladową. Koniecznie schładzamy około 3-4 godziny przed podaniem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz