Zapraszam Was na kolejną wersję sernika gotowanego w nowej, owocowej odsłonie:) Kruche ciasto z bogatą warstwą frużeliny wiśniowej oraz delikatny akcent wiśniowy pod maksymalnie słodką i kremową masą serową.... Wierzch ciasta stanowią biszkopty zalane orzeźwiającą galaretką pomarańczową- być może lepiej pasowała by tutaj wiśniowa( co by dopełnić całości;) ale nie posiadałam na domowym "stanie";p Bardzo słodkie, najlepsze następnego dnia:)
Składniki na ciasto kruche:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
cukier waniliowy
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Schładzamy w lodówce ok. godzinę.
Składniki na frużelinę:
500 g wiśni drylowanych ( mrożonych)
szklanka cukru
1 łyżeczka mąki + 1 łyżeczka wody
3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
Wiśnie smażymy z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy mąkę rozrobioną w łyżce wody. Gotujemy aż masa zgęstnieje. Do masy dodajemy żelatynę rozrobioną w gorącej wodzie.
Składniki na masę serową:
1/2 kg sera białego zmielonego
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
cukier waniliowy
3 łyżeczki czubate mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki mleka
100g masła
Ser oraz masło, cukry i żółtka wkładamy do garnka. Całość podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Mąkę rozrabiamy w 1/3 szklanki mleka. Na gotującą się masę serową wlewamy roztwór mleka i mąki ziemniaczanej. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć.
Dodatkowo:
opakowanie okrągłych biszkoptów
galaretka
owoce
WYKONANIE:
blat ciasta kruchego + tężejąca frużelina wiśniowa
blat ciasta kruchego zapieczonego z 4 łyżkami frużeliny
masa serowa
biszkopty
galaretka i dowolne owoce
Smacznego!
Wspaniały, pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń