Ciasto Cappuccino z Owocami

 Witajcie po dłuższej przerwie:) Nie zapominam jednak o Was i ciągle staram się kombinować z nowymi przepisami, których trochę mi się już nazbierało;) Oto jeden z nich: Cappuccino w jeszcze letniej wersji : z galaretką i mnóstwem owoców- bardzo mocno nasączone tytułową włoską kawką;) To bardzo jednolite, spójne ciacho( mimo wielu warstw), bajecznie wilgotne i naprawdę słodkie połączenie lekkiego smaku śmietankowej kawy i egzotycznych owoców- coś dla amatorów o podniebieniach wybitnie uwielbiających słodycz;)Jak dla mnie w sam raz;)
 Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty. W jednym z nich literatką wykrawamy otwory( powstałe biszkopciki zachowujemy- nie zjadamy;))
Krem Capuccino:
500 ml mleka
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe
15 g kawy cappuccino o smaku śmietankowym+ łyżka kawy rozpuszczalnej typu crema
250 g masła roślinnego
Żółtka miksujemy z cukrem, mąką, budyniem sypkim i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy po sporej łyżce ostudzonego budyniu. Miksujemy na gęsty krem. Dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy sypką  kawę i miksujemy do połączenia składników i zmiany koloru na ciemniejszy. 
Nasączenie:
8 łyżeczek kawy cappuccino+ 2 łyżeczki cukru+ 300 ml gorącej wody
Dodatkowo:
galaretka brzoskwiniowa
galaretka wiśniowa
ananas z puszki
brzoskwinie z puszki
kilka sztuk borówek amerykańskich
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+ nasączenie
 
½ kremu z kawą
blat biszkoptowy z otworami
borówka  i ananas pokrojony w kawałki
zalewamy galaretką
 
½ kremu bez dodatku kawy
biszkopty wycięte z ciasta  
owoce brzoskwini i galaretka brzoskwiniowa
Ciasto schładzamy przed podaniem ok. 4 godziny
Smacznego!

6 komentarzy: