Malinowiec

Nie wiem jak Wy, ale ja przepadam za ciastami mocnosłodkimi;) Zawsze jednak staram się przełamywać je czymś lekko kwaskowym, bądź alkoholowym, aby nie dawały wrażenia „zamulacza”. Postanowiłam wykorzystać maliny, których ostatnio miałam dość sporo i to właśnie one nadały Malinowcowi  lekkiego kwasku, a krem z kaszy manny zamknięty w mocno nasączonym kawowym ponczem czekoladowym biszkopcie sprawił, że przekładaniec ma  idealnie wyważone proporcje słodyczy. Ciasto jest tortowe, kremowe i niesamowicie wilgotne, coś w typie brownie owocowego z kremem… Spróbujecie?;)
Składniki na biszkopt:
8 jaj
28 dag cukru
16 dag mąki pszennej
4 dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
Składniki na frużelinę malinową: ( zamiast można dać 2 małe słoiczki dżemu z malin)
500 g malin
szklanka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 50ml wody
3-4 płaskie łyżeczki żelatyny
Maliny zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu. Gdy się zagotują, dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie. Powstałą masę przecieramy przez sito (aby pozbyć się pestek)
Składniki na krem:
2 szklanki mleka
cukier waniliowy
niepelna szklanka cukru
6 czubatych łyżek kaszy manny
kostka masła (200 g)
Mleko gotujemy z cukrami i kaszą do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy przestudzoną masę z kaszy manny, miksując.
Składniki na nasączenie:
250 ml gorącej wody+ 4 łyżki cukru+ 4 łyżki kawy+ 70 ml spirytusu bądź wódki
Dodatkowo:
małe opakowanie pokruszonych herbatników kakaowych
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+ nasączenie
½ frużeliny malinowej
 
½ kremu
 
blat biszkoptowy + nasączenie
 
½ frużeliny malinowej
 
½ kremu
pokruszone herbatniki kakaowe

Smacznego!

Komentarze